Hoppa till huvudinnehåll

Varje roddbåt på Hangös stränder ska registeras - Hangöbor missnöjda

En del Hangöbor är upprörda över att staden inte längre låter alla småbåtsägare använda stadens stränder gratis. Det är onödig byråkrati, säger kritikerna. Enligt staden behövs klarare regler.

Ända fram till i fjol somras har det varit gratis att förvara sin aktersnurra eller roddbåt vid Hangö stads stränder. Men nu har staden beslutat att alla småbåtar ska registreras och båtägarna ska betala 30 euro per år för att använda stadens stränder.

En upp och nervänd båt på en strand.
Då man har betalat registeraringsavgiften får man en lapp som klistras på båten. En upp och nervänd båt på en strand. Bild: Yle/Minna Almark båtar,Hangö,båtavgift

Det ska vara lätt att hitta ägaren

Orsaken är att det behövs klarare regler, säger Yrjö Sahlstedt (SFP), som lämnade in den motion som ledde till båtavgiften.

- Det viktigaste är att båtarna är igenkännbara, att man vid behov vet vems båtar som ligger här.

Det kan till exempel handla om att en båt håller på att sjunka eller fyllas med sand för att ingen ser efter den. Eller så kan det handla om att någon klagar på att någon båt stör andra båtar, säger han.

Porträttbild på Yrjö Sahlstedt.
Yrjö Sahlstedt (SFP). Porträttbild på Yrjö Sahlstedt. Bild: Yle/Minna Almark Yrjö Sahlstedt,Hangö,Västnyland

Sahlstedt tycker också att det kunde finnas regler om vad allt man får göra för att kunna hålla sin båt vid stadens stränder.

- Det är svårt att få svar på frågan var man får lägga sin båt och vad man får lägga dit, som till exempel båttrallar, vinschar eller någon kista för förnödenheter.

Nu blir det ordning på oredan

Sten Öhman var i många år teknisk direktör i Hangö och försökte då få igenom ett motsvarande system med avgift och registrering för småbåtar. Han är nöjd över att det nu har blivit verklighet.

Hittills har det varit en halvt hyfsad ordnad oordning, säger han.

- Men oordning har det alltid varit. Det här har lett till problem när det ligger båtar som skräpar och som inte har någon ägare. Staden har inte haft möjlighet att plocka bort dem.

En övergiven, gammal båt i skogen.
Det ska bli lättare för staden att föra bort övergivna båtar. En övergiven, gammal båt i skogen. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,båtar,Nedskräpning,Västnyland,båtvrak

Dessutom menar Sten Öhman att det handlar om en ansvarsfråga för tjänstemännens del.

- Man kan råka illa ut som tjänsteman om man plockar på sig annans egendom så där bara. Det måste finnas en trygghet för dem och också för båtägarna.

Sten Öhman har varit både politiker och teknisk direktör i Hangö.
Sten Öhman har varit både politiker och teknisk direktör i Hangö. Sten Öhman har varit både politiker och teknisk direktör i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark Sten Öhman,Västnyland,Hangö

Staden kontrollerar stränderna i maj

Enligt båthamnsförvaltare Thomas Skarpman finns det mellan 200 och 300 småbåtar vid Hangö stads stränder. Av dem är runt 130 i det här skedet registrerade.

Under maj månad är det meningen att stadens tjänstemän besöker Hangö stads stränder. De båtar som inte har en registreringslapp får då en uppmaning att skaffa en sådan.

En övergiven, gammal båt i skogen.
Hangö stad kontrollerar stränderna under våren. En övergiven, gammal båt i skogen. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,båtar,Nedskräpning,koppnäsudden

Om ägaren inte betalar registreringsavgiften kommer båten att föras till stadens förvaringsområde, säger Skarpman. Hur lång tid man har att registrera båten kan han inte säga i det här skedet.

Det ska vara okomplicerat att ta sig ut på havet

Jan Backman bor i Kapellhamnen i Hangö och äger två små båtar. Han har betalat för dem båda, men är starkt emot de nya reglerna.

- I Hangö är det absolut viktigt att alla har tillgång till havet, som alla Hangöbor har bakom nästa knut. Det får inte vara byråkratiskt och krångligt att ha en båt för att komma ut på vattnet.

Porträttbild på Jan Backman i Kapellhamnen i Hangö.
Jan Backman vid sina båtar i Kapellhamnen. Porträttbild på Jan Backman i Kapellhamnen i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,jan backman

Backman anser att det kommer att vara svårt att skapa ett heltäckande och rättvist system.

- Vi har små jollar, vi har segeljuniorer och vi har Sommarhangöbor som kommer för en kort tid, ska de riskera att få sina båtar beslagtagna?

Större utgifter än inkomster

Förutom att Jan Backman anser att det är ett onödigt och byråkratiskt system, menar han också att det kommer att bli dyrt. Han befarar också att avgiften kommer att höjas eftersom den inte kommer att räcka till.

- Det här är ett system som vi inte behöver och kostnaderna kommer att bli mycket mycket större än summan staden hämtar in.

Båtar uppdragna på en strand.
Många småbåtar är uppdragna på Kapellhamnens stränder. Båtar uppdragna på en strand. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,båtar,stränder,kapellhamnen

Båthamnsförvaltare Thomas Skarpman kan inte säga vad det kommer att kosta att övervaka Hangös 100 kilometer långa stränder. Enligt honom finns det inga beräkningar i det här skedet.

- I början tror jag ändå att det kommer att kosta staden mera att kontrollera att alla båtar är registrerade än det ger inkomster, säger han.

Registrering gör omgivningen städigare

Sten Öhman menar i alla fall att det här är ett enkelt och billigt system som är att föredra.

I annat fall kan det bli problem i framtiden, säger han.

- Det skräpas ner, det kan hända att folk släpar sina båtar till ställen där man inte ska ha båtar och jag tror att risken för stöld och ofog är större. Om man har en betald plats så har man oftast en starkare känsla för att saker och ting hålls i ordning.

En övergiven båt på en strand i Hangö.
Förra året städade Hangö stad bort ett tjugotal båtar. En övergiven båt på en strand i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark båtar,stränder,Hangö,Västnyland

Han menar att det finns Hangöbor som främst irriterar sig över att staden bestämmer över dem.

- Der är ju märkligt eftersom staden är markägare och inte får man dra upp båtar på en annan markägares stränder så där bara, utan det kräver tillstånd. Nu ordnar man upp det så som det borde ha varit under en längre tid.

Läs mera:

Nu kostar det att ha roddbåten på stranden i Hangö

Frågan om det ska kosta något att förvara sin båt på en av Hangös många stränder har varit en svår nöt för politikerna att knäcka. Stadsstyrelsen beslutade ändå på måndagen (18.4) att det nu ska kosta 30 euro per år att förvara sin båt på stranden.

Läs också