Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen 2017 - De Eurovisa rapporterar från Kiev

Tre män och en kvinna poserar på en takterrass
Yles finskspråkiga kommentator Mikko Silvennoinen, De Eurovisa Eva Frantz och Johan Lindroos klänger på mannen som antas vinna Eurovisionen i år, Italiens Francesco Gabbani Tre män och en kvinna poserar på en takterrass Bild: Johan Lindroos Francesco Gabbani,Mikko Silvennoinen,Johan Lindroos (YLE),Eva Frantz,de eurovisa

Delegationer från 42 länder har anlänt till Kiev, alla har hunnit repetera på den stora scenen och göra sig hemmastadda i värdstaden.

Också vi har hunnit vandra omkring i ett grönskande Kiev på jakt efter Eurovisionsstämningar.

Veckoslutet strax före tävlingsveckan är rätt speciellt. Ett slags lugn inför stormen råder.

Många delegationer passar på att ordna fester och mottagningar för att öka trivseln och måhända fiska in ännu några röster till det egna bidraget.

Leena Tirronen och Lasse Piirainen, alias Norma John, har bland annat hunnit delta i den isländska delegationens fest.

Eurovisionen handlar mycket om nätverkande, så givetvis såg Leena och Lasse till att bli Facebookvänner med isländska Svala och hennes man Einar Egilsson, som också varit med om att skriva låten.

- Hurra för oss som skriver våra egna låtar, konstaterade kvartetten belåtet.

Två män och två kvinnor poserar på en takterrass
Leena och Lasse från Norma John möter Svala från Island och hennes man Einar Egilsson, som också skrivit låten. Två män och två kvinnor poserar på en takterrass Bild: Johan Lindroos Norma John,Eurovision Song Contest,Svala Björgvinsdóttir

Den australiensiska delegationen arrangerade en uppsluppen tillställning i en källarpub. Där fick gästerna en unik chans att höra vad 17-åriga Isaiah går för.

Det är bara att konstatera att killen kan konsten att trollbinda publiken både i en enorm konsertsal och i en stökig bar.

Den finländska ambassadören ordnade i sin tur en mottagning för Norma John. Lasse och Leena framförde en vacker akustisk version av Blackbird.

Därefter förklarade Leena Tirronen att hon ville passa på att framföra en speciell sång.

- Mitt i glädjeyran här i Kiev kan jag inte låta bli att vara lite ledsen för att min pappa inte fick uppleva det här. Därför vill jag nu sjunga hans favoritsång, jag ber om ursäkt ifall jag blir känslosam...

Därefter framförde duon Nils-Eric Fougstedts Romans. Inte ett öga var torrt i rummet efter detta.

Så gällde det att raskt kila vidare till Eurovision Village, en estrad mitt i Kiev där fans och Kiev-bor får chansen att se Eurovisionsartisterna uppträda.

Ett stort jubel mötte Norma John och en hel del finska flaggor vajade i publiken

Duon Norma John på scenen i Kiev
Norma John i Eurovision Village Duon Norma John på scenen i Kiev Bild: Eva Frantz Norma John,Eurovision Song Contest

- De kunde ju till och med texten! konstaterade en upprymd Leena Tirronen då hon klev ner från scenen.

På Nordic Night, en fest som de nordiska delegationerna samt Estland arrangerar tillsammans, fortsatte selfie-knäppandet och utbytet av artigheter.

Två män och en kvinna poserar
Norma John möter Sveriges Robin Bengtsson Två män och en kvinna poserar Bild: Johan Lindroos Norma John,Robin Bengtsson,Eurovision Song Contest

Festernas fest är förstås ändå öppningsceremonin som äger rum efter att alla stjärnor fått skrida fram längs med en den röda mattan.

Detta är sista chansen för artisterna att slappna av före allvaret sätter igång. Vi gjorde ett litet reportage från festvimlet,

Vill du höra ännu mera skvaller från kulisserna här i Kiev kan du lyssna på vår podcast. Nu under Eurovisionsveckan gör vi ett nytt avsnitt varannan dag.