Hoppa till huvudinnehåll

Eva Kela: Konstnär eller konstig?

Anne Hietanen och Eva Kela
Anne Hietanen och Eva Kela Bild: Yle Kuvapalvelu Eva Kela,anne hietanen

I det nyaste avsnittet av Hietanen & Kela ligger fokus på två debutromaner, Martin Luuks "Gud har för mycket tid" och Hanna Weselius' "Alma!" Båda behandlar konst.

Text: Eva Kela

Luuk skriver om den ibland svårfångade konsten att balansera mellan kaos och ordning, galenskap och medelmåttlighet. Weselius belyser i sin tur skapandets drivkrafter som tystas ner. Tilltäppta kanaler kan både förädla och förrinta konsten. Förväntningarna på och de tillskrivna egenskaperna för könet, både som organ och en följd av x- och y-kromosomer, har en nyckelroll i bägge romaner. Som genom ett kalejdoskop zoomar berättelserna in våra sinnen på absurda människoöden, ordinära vardagshändelser och överraskande tankar om livet.

Konstgjord konst

Ganska ofta, då både texten och handlingen i en bok följer en till synes godtycklig struktur, tappar jag lässuget ganska snabbt. Inte för att ett poetiskt språk eller avsaknad av fokus skulle vara ointressant, men pragmatikern i mig gillar lineärt och logiskt tänkande. Dessutom är det lätthänt att det börjar osa konstgjord konst.

Men att förmedla konstiga tankegångar och ordbilder och att simultant lyckas göra det på ett angeläget sätt, det är ett konststycke i sig.

Vacker oordning

Jag läste gärna och lustfyllt "Gud har för mycket tid" och "Alma!". Jag lät mig absorberas av det vackra i all oordning. Luuk skriver så insiktsfullt om kreativitetens motor, om viljan att omdefiniera skönhet och att bygga upp en egen värld.

- Allting blir neddraget till detta enda "söka bekräftelse", ett sjukdomstillstånd. Vi lever i en tid då nästan allt utanför den absoluta normaliteten är olika grader av sjukdomstillstånd.

När läste du senast en bok som var orginell utan att vara pretentiös eller bara konstig? Vi vill gärna höra dina tankar om den.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje