Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals befaras ha drunknat på Medelhavet under veckoslutet

Flyktingar försöker simma i säkerhet från sjunkande båt.
Flyktingar försöker simma i säkerhet från en sjunkande båt år 2015. Flyktingar försöker simma i säkerhet från sjunkande båt. Bild: EPA Opielok Offshore Carriers triton

Uppgifterna bygger dels på vittnesmål av överlevande men också på uppgifter av räddningsmanskap. Ett tiotal döda har hittats kring Libyens kust.

Sedan torsdagen har ungefär 7 500 personer räddats i olika insatser vid Libyens kust. Två av grupperna av överlevande vittnade om att hundratals människor drunknade när gummibåtarna de färdades i började läcka.

Libyens kustbevakning räddade sju personer som sade att omkring 170 människor saknas från deras båt.

- De överlevande berättade att det fanns 170 personer ombord på deras båt. Båten sjönk eftersom den var överlastad. Bland de saknade finns över 30 kvinnor och nio barn, sade Omar Koko från kustbevakningen i Az-Zawiyah.

Spädbarn bland offren

Röda halvmånen uppger att 11 kroppar har hittats på stranden i Az-Zawiyah i nordvästra Libyen, bland dem ett spädbarn.

- Alla de döda är av kvinnligt kön och bland offren finns en flicka som är under ett år gammal, sade Mohanad Krima från Röda halvmånen.

I ett annat fall kunde omkring 60 överlevande räddas från en gummibåt som hade börjat läcka. De fördes till Sicilien och berättade för den italienska kustbevakningen att gummibåten hade 120 passagerare.

Hittills har sju drunknade personer hittats. FN uppskattar att omkring 80 personer kan ha drunknat.

Flyktingar i gummibåt utanför Libyen i november 2016.
Flyktingar i gummibåt utanför Libyen i november 2016. Flyktingar i gummibåt utanför Libyen i november 2016. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingar,Libyen,gummibåtar,Medelhavet,migranter,asylsökande

Fler passagerare i sämre båtar

FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att omkring 1 150 personer har försvunnit eller omkommit hittills i år när de har försökt nå Italien från Nordafrika.

UNHCR sade på söndagen att människosmugglare nu använder båtar av sämre kvalitet samtidigt som man tar ombord ett större antal passagerare.

- Det finns i medeltal 100-150 personer ombord på en båt. Det är alarmerande och en av huvudorsakerna till haverierna. Riskerna ökar på grund av att båtarna är av allt sämre kvalitet.

Människosmugglarna använder gummibåtar i stället för träbåtar, sade UNHCR:s chef Filippo Gandi.