Hoppa till huvudinnehåll

Macron: Nu inleds en ny hoppingivande era i Frankrikes historia

Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Trogneux under valkvällen.
Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Trogneux under valkvällen. Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte Trogneux under valkvällen. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Emmanuel Macron,Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017

Frankrikes nyvalda president Emmanuel Macron sade i sitt tal till anhängare under segerkvällen att han vill få ett slut på tudelningen av det franska samhället.

- Nu inleds en ny era i Frankrikes historia. Det ska handla om hopp och förtroende, sade han då han talade till sina anhängare i kampanjhögkvarteret efter segern på söndagskvällen.

Han sade att han är medveten om den kraftiga tudelningen mellan ytterhögern och yttervänstern i landet och att han vill arbeta för att minska på den. Han vill också föra de europeiska institutionerna närmare folket.

- Till mina uppgifter under de kommande fem åren hör att dämpa rädslan och att ge fransmännen hopp.

Publik vid Louvren väntar på att Emmanuel Macron ska hålla tal.
Folket samlades utanför Louvren för att hylla och lyssna på sin nya president Publik vid Louvren väntar på att Emmanuel Macron ska hålla tal. Bild: EPA/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUT Frankrike,Presidentvalet i Frankrike 2017,Louvren,Emmanuel Macron
Ni har kämpat modigt, och i kväll är det Frankrike som har vunnit

Senare under valkvällen strömmade Macrons anhängare till Louvren där de samlades för att hylla sin nyvalda president.

Macron anlände ensam - lugnt och allvarligt - och klev långsamt upp på scenen framför glaspyramiderna utanför Louvren. Samtidigt spelades EU:s officiella hymn (Beethovens Hymn till glädjen).

Hoppa över Twitterpostning

- Ni har kämpat modigt, och i kväll är det Frankrike som har vunnit, sade Macron till sina åhörare.

Macron tackade för det förtroende han har fått.

- Tack för ert förtroende. Tack för all er tid, ert engagemang, de risker ni har tagit. Det förtroende jag har fått ger mig också skyldigheter. Jag ska försöka leva upp till era förväntningar.

Han nämnde också sin motkandidat, Marine Le Pen. Då en del människor i publiken buade bad han dem att inte göra det.

- Jag riktar mig också till dem som röstade på fru Le Pen. De har uttryckt en vilsenhet och en vrede - och det respekterar jag. Jag vill arbeta för att det i framtiden inte ska finnas någon anledning att rösta på extremisterna.

Emmanuel MAcron talar till sina anhängare vid Louvren efter valsegern.
Emmanuel MAcron talar till sina anhängare vid Louvren efter valsegern. Bild: EPA/THOMAS SAMSON / POOL MAXPPP OUT Emmanuel Macron,Presidentvalet i Frankrike 2017,Frankrike

- Europa och världen väntar sig att vi ska värna om upplysningens anda - en anda som hotas. Nu ska vi få nytt hopp och en större rättvisa.

- Den uppgift vi står inför är oerhört stor. Den börjar redan i morgon. Vi måste införa moral i det offentliga livet. Det blir en hård och svår uppgift och det kräver att alla engagerar sig: Vår polis, vår armé, fackföreningar, tjänstemän, studenter, pensionärer - alla.

Jag kommer att vara er tjänare, och följa vårt motto: Frihet, jämlikhet och broderskap.

Macron sade också att han alltid kommer att säga sanningen.

- Er glöd och ert mod hjälper mig fram. Jag kommer att respektera er alla. Jag kommer att samla och återförena vårt folk, vårt land.

- Jag kommer att vara er tjänare, och följa vårt motto: Frihet, jämlikhet och broderskap! Leve republiken!

Efter att Macron hade hållit sitt tal kom även hans hustru Brigitte Trogneux och övriga familjemedlemmar upp på scenen. Och till slut spelades Marseljäsen - och då hade Macron svårt att hålla tårarna tillbaka.

Installeras på söndagen

Emmanuel Macron installeras som Frankrikes nya president på söndagen den 14 maj, meddelade den sittande presidenten Francois Hollande på måndagen.

De två männen deltog i en ceremoni vid Triumfbågen i Paris till minne av segern över nazisterna i andra världskriget och lade ner en krans vid Okända soldatens grav.

Det var första gången de sågs tillsammans sedan Macron avgick som ekonomiminister i höstas för att kunna koncentrera sig på kampanjen - något som inte föll i god jord hos presidenten enligt franska medier.

President Hollande har spelat en central roll i Macrons väg till makten. Den nu 39-årige Macrons kometkarriär inom politiken tog fart när Hollande utnämnde honom till ekonomiminister för tre år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes