Hoppa till huvudinnehåll

"Med all fakta på bordet tror vi att S:t Karins beslutsfattare nu inser att de måste agera"

Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o
50 barn och totalt närmare 100 personer var på plats för att visa sitt engagemang. Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o Bild: Yle / Peter Karlberg s:t karins

Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför måndagkvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande Merja Kantalainen (Saml).

Föreningen Hem och skolas ordförande Anna Sell hade koll på det exakta antalet namnunderskrifter.

- Den slutgiltiga siffran var 1 148 personer och det känns bra att vi har lyckats samla in alla de här namnen på rätt kort tid. Här i kväll kändes det också som att staden verkligen lyssnar på vad vi säger och att budskapet går fram, säger hon.

Det här är också en imagesak för S:t Karins och jag tror nog att beslutsfattarna vill värna om sitt rykte.― Hem och skolas ordförande Anna Sell.

Staden och skolan stängde ett klassrum i april, efter att personer som vistats i rummet uppvisat symptom.

- Vi accepterar inte att skolan är i så här dåligt skick och vår första önskan är att vi får temporära utrymmen i form av modulhus. År 2017 i Finland kan vi inte ha skolbyggnader där barnen och personalen blir sjuka.

Den 1 maj undersökte mögelhundar byggnaden och de hittade mögel på hela 54 platser.

- S:t Karins måste agera och jag tror nog att beslutsfattarna inser det nu. Med all fakta på bordet tror jag att de inser det. Det här är också en imagesak för S:t Karins och jag tror nog att beslutsfattarna vill värna om sitt rykte, säger Anna Sell.

Kvinna med glasögon.
Hem och skolas ordförande Anna Sell. Kvinna med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell anna sell

Föräldrarna överräckte också ett utlåtande av professor Tuula Putus. I utlåtandet konstaterar Putus att skolhuset i Hovirinta utgör en allvarlig hälsorisk för elever och personal. Putus leder en forskningsenhet för inneluftsproblem vid Åbo universitet.

S:t Karins stad har lagt ner cirka två miljoner euro på att åtgärda problemen med inneluften i Hovirinta, men reparationerna har inte haft önskad effekt.

- I kväll får vi i stadsstyrelsen mer information om läget i Hovirintafastigheten, då två läkare plus personer från den tekniska sidan kommer att vara på plats på kvällens möte. Även sakkunniga inom arbetarskydd finns med på mötet i kväll, så visst är det är det här ärendet viktigt för oss, säger stadsstyrelsens ordförande Merja Kantalainen.

Stadsstyrelsen fattar dock sannolikt beslut först under nästa möte, det vill säga den 15 maj.

- Vi ska diskutera ärendet och sedan ska vi be vår administration om att ta fram tänkbara alternativ på hur vi ska lösa det här problemet och vad de olika alternativen kostar. Men i kväll tar vi inga beslut, då vi vill ta del av all information som finns innan vi fattar beslut, säger Merja Kantalainen.

Stadsstyrelsen beslutar om ärendet går vidare till stadsfullmäktige. Fullmäktige tar sedan i så fall ställning till Hovirintafastigheten den 22 maj.

Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o
Från vänster: Hem och skolas ordförande Anna Sell och stadsstyrelsens ordförande Merja Kantalainen. Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o Bild: Yle / Peter Karlberg s:t karins

S:t Karins svenska skola har 170 elever och Hovirinnan koulu drygt 200 elever.

En grupp oroade pappor i S:t Karins kräver att hela Hovirinta skolhus stängs och att de drygt 400 eleverna och personalen flyttar ut på grund av problemen med mögel och inomhusluft.

- Det första steget är att flytta skolverksamheten i Hovirinta till temporära utrymmen från och med hösten, säger Edman. Vi vill ha modulhus eller baracker, som man har vid Valkeavuoren koulu i S:t Karins och på många andra håll. Det långsiktiga målet är att det byggs ett helt nytt skolhus i Hovirinta, säger Patrik Edman som är en av papporna i gruppen.

Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o
Inomhusluftsproblemen i Hovirintafastigheten har lett till att över tusen personer har skrivit på en adress för ett helt nytt skolhus i S:t Karins. Inför kvällens stadsstyrelsemöte överräckte föräldrarna adressen till stadsstyrelsens ordförande. 50 barn o Bild: Yle / Peter Karlberg s:t karins

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland