Hoppa till huvudinnehåll

Miljönämnden i Helsingfors backar i frågan om trängselavgifter – stadsstyrelseordföranden röt till

Landsvägstrafik i HUvudstadsregionen.
Enligt stadsstyrelseordföranden Tatu Rauhamäki kan miljönämnden inte rikta en lagmotion om trängselavgifter till staten. Landsvägstrafik i HUvudstadsregionen. Bild: Yle, Tuomo Björk ring 2

Trängselavgifter väcker debatt i Helsingfors. Det var meningen att miljönämnden på sitt möte på tisdag skulle behandla en lagmotion om trängselavgifter. Nu backar nämnden efter skarp kritik av stadsstyrelseordföranden, Samlingspartiets Tatu Rauhamäki.

- Miljöcentralen förbereder en lagmotion, även om miljöcentralen eller miljönämnden inte enligt Helsingfors stads instruktioner har rätt att rikta lagmotioner rakt till staten, säger Tatu Rauhamäki.

Motionen går ut på att ändra lagen så att det blir möjligt att införa regionala trängselavgifter. Pengarna skulle enligt lagförslaget riktas till de områden där trängselavgiften uppbärs.

På måndag rapporterade Yle Huvudstadsregionen att en del medlemmar i miljönämnden förundrar sig över att frågan om trängselavgifter dykt upp på föredragningslistan för tisdagens möte.

Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Tatu Rauhamäki (Saml) leder ordet i stadsstyrelsen i Helsingfors. Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tatu

"Stadsstyrelsen kommer med lagändringsförslag"

Enligt Rauhamäki är det ändå stadsstyrelsen som föreslår lagändringar till staten. På Rauhamäkis öppna Facebook-sida har frågan lett till en hetsk debatt om beslutsfattandet i Helsingfors.

- I luftskyddsfrågor kan myndigheter - eller i detta fall miljöcentralen och miljönämnden - rikta olika slags motioner rakt till staten. Nu handlar det inte om luftskyddsfrågor. Enligt kanslichefen på Helsingfors stad är saken helt klar: I den här frågan kan miljöcentralen inte göra lagmotioner, säger Rauhamäki.

Nämndordföranden: Ingen lagmotion till staten

Miljönämnden kommer efter bland annat stadsstyrelseordförandens skarpa kritik att justera innehållet i motionen om trängselavgifter. I stället för att rikta den till staten kommer motionen sannolikt att riktas till stadsstyrelsen - i fall nämnden på sitt möte på tisdag godkänner beslutsförslaget.

- Jag tror inte att någon med avsikt har försökt kringgå några regler. Endast tågordningen var fel i det ursprungliga beslutsförslaget. Tanken har hela tiden varit att staden som helhet föreslår en lagändring, inte endast miljönämnden, säger Matti Niemi (SDP), ordförande för miljönämnden.

Stadsstyrelseordföranden Tatu Rauhamäki förundrar sig över att frågan om trängselavgifter överhuvudtaget dyker upp några veckor innan en ny fullmäktigeperiod inleds.

- Det känns som att man har försökt utnyttja situationen och samtidigt glömt bort helhetsbilden, säger Rauhamäki.

Läs mera:

Trängselavgifter på tapeten – politiker i Helsingfors oeniga om att behandla frågan

Miljönämnden i Helsingfors ska behandla trängselavgifter på sitt möte på tisdag. En del nämndmedlemmar tycker ändå att tidpunkten är fel, eftersom mandatperioden närmar sig sitt slut.