Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Finland–Tjeckien 3–4 efter straffar

Finlands ishockeylejon
Finland förlorade mot Tjeckien trots drömstarten i första perioden. Finlands ishockeylejon Bild: Anu Laitila /All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

Finland balanserar på en skör tråd i VM-turneringen i ishockey. Matchen mot Tjeckien såg länge ut som en säker trepoängare, men en bra period var inte nog. Frågetecknen kring Lejonen är fortfarande många efter 3–4-förlusten, skriver Chriso Vuojärvi.

Avgörandet:

Finland fick i motsats till vad fallet var mot Frankrike utdelning på sina chanser. Första kedjan visade vägen med mål i trions två första byten.

Dessutom hade Lejonen inledningsvis bra balans i anfallsspelet. Avstånden mellan spelarna växte sig inte för stora och det ledde till en bra rytm i offensiven.

Tjeckien dominerade andra och tredje perioden och kom i kapp och till slut förbi efter straffläggning. Sett över hela matchen var den tjeckiska segern rättvis.

Bör förbättras:

Finlands anfallsspel var blekt i andra och tredje perioden. Delvis berodde det på att Tjeckien höjde sig efter katastrofstarten, men det är definitivt inte hela förklaringen.

Att det finländska spelet låste sig totalt under slutminuterna har vi sett förr. All heder till Tjeckien, men Finland bör spela kyligare då man leder med två mål.

Spelet i numerärt överläge var också segt. Okej, Finland fick inte mer än två chanser i powerplay så samplet är litet.

Underhållningsvärde:

Sett ur finländsk synvinkel var första perioden en pärla. Sett ur tjeckisk synvinkel var tredje perioden härlig. Andra perioden glömmer de neutrala åskådarna helst.

Jag ger matchen fyra Yle-torn av fem möjliga.

Snackisarna:

Radko Gudas tackling på Mikko Rantanen. Man ser väldigt sällan tacklingar av den kalibern i modern ishockey. Till och med Lukko-legendaren Jarmo Kuusisto skulle ha varit stolt över Gudas kroppsvärmare.

I förlängningen missade domarna en solklar utvisning (alternativt straffslag) då Jesse Puljujärvi blev nerriven.

Spelarbetyg

Många om budet i 47 minuter. Efter det var det inte många finländare som glänste.

Tre stjärnor: Valtteri Filppula – Greppade tag om rodret i Lejonskutan i första perioden. Visade ledaregenskaper.

Två stjärnor: Joonas Järvinen – Stod för en solid insats i sin första match i turneringen. Var inte inne på ett enda baklängesmål.

En stjärna: Joonas Korpisalo – Lejonmålvakten höll Finland flytande under långa stunder. Gjorde några osannolika räddningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport