Hoppa till huvudinnehåll

Suck av lättnad i Berlin efter franska valresultatet

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Bryssel den 29 april 2017.
Angela Merkel i Bryssel den 29 april 2017. Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Bryssel den 29 april 2017. Bild: EPA/JULIEN WARNAND Angela Merkel,Tyskland,Tysklands förbundskansler,Bryssel

Stor lättnad också i grannlandet Tyskland när resultatet i det franska presidentvalet stod klart. Med Emmanuel Macron vid rodret hoppas man nu igen på ett djupare samarbete länderna emellan. Under de senaste åren har nämligen de två stöttepelarna inom den Europeiska unionen gått åt olika håll.

Bara några minuter efter att resultatet stod klart, den första reaktionen från Berlin.

Er seger är en seger för ett starkt förenat Europa och för den tysk-franska vänskapen, twittrade regeringstalesmannen Steffen Seibert.

I ett första samtal med Macron ska också förbundskansler Merkel ha betonat att hon ser fram emot ett nära tyskt-franskt samarbete. Ett samarbete som lidit märkbart i synnerhet under François Hollandes presidentskap.

Samtidigt som Tyskland under de senaste åren har blivit ekonomiskt och politiskt allt starkare har utvecklingen i Frankrike varit den motsatta. En obalans som också har märkts av i relationerna länderna emellan.

Olika åsikt om europolitik

Samtidigt är Macron för Berlin ändå ett rätt så oskrivet blad. Man måste därför också förbereda sig på att han kan komma att bli en motpol till den Europa- och framför allt europolitik som Tyskland har fört.

Så har Macron till exempel talat för en gemensam budget och en gemensam finansminister för eurozonen, planer som hittills har väckt starkt motstånd i Tyskland.

Franska politikern Emmanuel Macron under valkampanjen 2017
Emmanuel Macron. Franska politikern Emmanuel Macron under valkampanjen 2017 Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Emmanuel Macron,Frankrike,val (samhälleliga händelser),politik

Han har också, i likhet med USA:s president Donald Trump kritiserat det tyska exportöverskottet och att landet för tillfället drar stor nytta av den starka ekonomiska obalansen inom eurozonen.

Kritik som Tyskland nu måste ta på allvar, säger utrikesminister Sigmar Gabriel.

– Han kommer också att utmana Tyskland. Vi måste nu hjälpa till och inte alltid stå emot Frankrike när det gäller att skapa tillväxt och arbetsplatser i Europa, säger Gabriel till rundradiobolaget ARD.

Om Tyskland nu i Macron får den starka partner man säger sig vilja ha hänger ändå på resultatet i det kommande parlamentsvalet.

Först då står det klart om den nye presidenten kan bli den starke ledare som igen möjligen kan föra upp Frankrike jämsides med Tyskland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes