Hoppa till huvudinnehåll

Svartholm kan i sommar bli utan turisttrafik

Flygfoto av Svartholms sjöfästning i Lovisa
Paketjakten Österstjernan eller egen båt är vad som gäller om inte Lovisa stad lyckas hitta något företag som är villigt att ta sig an att köra rutten Skeppsbron-Svartholm under sommaren 2017. Flygfoto av Svartholms sjöfästning i Lovisa flygfoto

Lovisa stad har fortfarande problem med att hitta någon som vill sköta trafiken till sjöfästningen Svartholm. Enligt Suomen Saaristokuljetus, som trafikerade rutten förra sommaren, är stadens ekonomiska understöd för knappt.

- Nu behöver vi nog ta oss en ordentlig funderare på hur vi ska lösa det här. Vi har haft två anbudsrundor, men de har inte lett till önskat resultat, säger stadens turistsekreterare Lilian Järvinen.

För dyr offert

Det är inte första gången som Lovisa stad har haft problem med att hitta villiga trafikerare till Svartholm.

- Vi har nog haft svårigheter också förut om åren, men då har saken löst sig tidigare. I år är det mera kris eftersom vi börjar vara inne i sommarsäsongen redan, säger Järvinen.

Det bolag som skötte förbindelsen mellan Skeppsbron i Lovisa och sjöfästningen Svartholm under sommaren 2016, var Suomen Saaristokuljetus. Bolaget lämnade en offert till Lovisa stad också i år.

- Vår offert var för dyr för Lovisa stad, säger Tommi Korkala, styrelseordförande vid Suomen Saaristokuljetus.

För få resenärer och för lågt understöd

Korkala säger att rutten är utmanande i och med att de turister och besökare som vill se Svartholm är så få.

Under en bra sommar har turbåten haft närmare 3 000 passagerare men under de tre senaste somrarna är det i medeltal cirka 1 700 personer per säsong som anlitat förbindelsebåten.

- Biljettintäkterna räcker inte långt. Stadens subvention är dessutom så låg att pengarna vi får inte täcker de kostnader vi har. Bland annat behöver ju båten regelbunden service, förklarar Korkala.

Välja och vraka bland rutterna

Den andra orsaken till att Suomen Saaristokuljetus inte ställer upp i år, är att bolaget helt enkelt har för få båtar.

- Vi har inte tillräckligt många båtar och det beror på att vi har ett nytt projekt på gång som det ännu är för tidigt att orda om. Det enda jag kan säga är att projektet inte gäller regionen Östnyland, säger Korkala.

Hur går det om Lovisa stad inte skulle lyckas få igång trafiken i tid eller kanske rentav inte alls i sommar?

- Då får vi helt enkelt ta situationen som den är, säger Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen.

Om det inte blir någon turbåt i år, är enda möjligheten att nå Svartholm antingen med egen båt eller med paketjakten Österstjernan.

Österstjernans temaseglatser avgår från Skeppsbron i Lovisa till Svartholm den 8 och 15 juni, den 1 juli samt den 26 augusti.

Läs också