Hoppa till huvudinnehåll

Tiilikainen: Den europeiska integrationen fördjupas efter franska valet

Tusentals fransmän firade Macrons seger i presidentvalet.
Tusentals fransmän firade Macrons seger i presidentvalet. Tusentals fransmän firade Macrons seger i presidentvalet. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Presidentvalet i Frankrike 2017,Emmanuel Macron

Det franska valresultatet är positivt för Finland och för EU. Det tror Teija Tiilikainen som är direktör för Utrikespolitiska institutet. Atmosfären har förändrats och det stärker finländarnas tro på den europeiska integrationen.

– Det har en stor betydelse för EU, särskilt den här gången när Storbritannien snart börjar förhandla om ett utträde ur unionen, säger Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Tiilikainen säger att betydelsen understryks av att EU får en president som är villig att utveckla den europeiska unionen och förstärka samarbetet mellan de kvarvarande 27 medlemsländerna.

– Det har betydelse för EU:s framtid och den europeiska stabiliteten, säger Tiilikainen.

Utökat samarbete kring euron, försvars- och flyktingpolitik

En fördjupad europeisk integration kommer att ske på flera områden.

– Man diskuterade en fördjupning av den europeiska monetära unionen, säkerhets- och försvarspolitiken samt den gemensamma flyktingpolitiken, berättar Tiilikainen.

Macron har talat om ett fördjupat EMU, det har varit den franska positionen under en längre tid.

– Efter den ekonomiska och finansiella krisen behöver EMU vissa stödåtgärder och fransmännen har haft gemensamma stödplaner med Tyskland hur den monetära unionen ska förstärkas.

Hon säger att Macron också förhåller sig positivt till ett utökat försvarspolitiskt samarbete.

Teija Tiilikainen tror att vindarna har vänt.
Teija Tiilikainen tror att vindarna har vänt. Teija Tiilikainen tror att vindarna har vänt. Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Teija Tiilikainen

”Entusiasmen sprider sig”

Det är ändå oklart om Macron är villig att gå ännu längre än sin föregångare François Hollande med att fördjupa det europeiska samarbetet.

– Men det kan betyda att den europeiska atmosfären blir mer positiv och entusiastisk angående den Europeiska unionen, tror Tiilikainen.

Efter att det europeiska projektet varit i en djup kris och gått bakåt sker nu en förändring. Det sker troligen efter det tyska valet till förbundsdagen i september.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att det franska folket har valt frihet, jämlikhet och broderskap framom tyranni och fake news, alltså falska nyheter.

Finns det fog för en sådan lättnad och optimism?

– Det som Le Pen representerade, den här mycket EU- och globaliseringskritiska politiken och den protektionism hon ville genomföra med högre tullar och skepticism mot den europeiska integrationen. Så att hon inte vann tror jag leder till att det finns en orsak till optimism.

Risk för att Macron blir en svag president

Tiilikainen påpekar att mycket hänger på hur det går i det franska parlamentsvalet i juni. Då avgörs om Macron får stöd för sitt politiska program.

Finns det risk för att han blir en svag president?

– Den risken finns alltid i Frankrike om en president inte får det nödvändiga stödet. Just nu är det svårt att säga hur det kommer att se ut för Macron stöddes av en rörelse som nu måste bli ett politiskt parti.

Vindarna blåser åt andra håll nu. Det förstärker också finländarnas tro på den europeiska integrationen.― Teija Tiilikainen, Utrikespolitiska institutet

För Finland betyder valresultatet i Frankrike att diskussionen om EU:s framtid fortsätter i höst. Det handlar om hur integrationen ska drivas framåt och förstärka EU.

– Det kräver synpunkter och ställningstaganden från oss också. Och vi får hoppas att det har betydelse för den europeiska ekonomin. Hur väl reformerna genomförs i Frankrike spelar roll för hela Europa.

Tiilikainen tror att hela atomsfären där man efter brexitomröstningen i Storbritannien och Donald Trumps roll som amerikansk president med protektionism och antiglobaliseringslinje har man nu fått en lite annorlunda atmosfär.

– Vindarna blåser åt andra håll nu. Det förstärker också finländarnas tro på den europeiska integrationen, tror Teija Tiilikainen, direktör för Utrikespolitiska institutet.

Läs också