Hoppa till huvudinnehåll

Catariina Salo ska blogga från en röd stuga i Lappträsk

Catariina Salo väntar på att containern ska öppnas.
Catariina Salo väntar på att containern ska öppnas. Bild: Yle/Rolf Granqvist catzo salo

Lappträsk testar på ett helt nytt sätt att marknadsföra sin kommun. De bjuder in ett gäng bloggare för att skriva om kommunen.

Catariina Salo är en av dem som ska bo i en röd stuga i Lappträsk några veckor under sommaren. Där ska hon blogga om livet på landet.

Under våren erbjöd Lappträsk en röd stuga och en egen strand till 1-10 bloggare eller vloggare i utbyte mot att de delar med sig av sina upplevelser. Nu har sju personer valts som ska få bo i huset, och Catariina Salo från Helsingfors är en av dem.

Många läsare och följare

Salo jobbar som kulturarbetare och frilansjournalist och har en blogg som läses av 3000-4000 personer under en god vecka. Dessutom är hon aktiv på sociala medier och har över 1000 följare på Instagram.

- Jag fick en fix ide för en tid sen om att jag måste komma ut till en stuga under sommaren, säger Salo.

Här är de som ska blogga för Lappträsk

Kommunstyrelsen valde följande bloggare att bo i Lappträsk under sommaren 2017

  • Milla Halonen
  • Liisa Tuhkanen
  • Katja Lehtinen
  • Catariina Salo
  • Kaisu Juoppi
  • Päivi Seppä-Lassila
  • Camilla Sharif

Catariina Salo är den enda som bloggar på svenska.

Catariina Salo kommer från landet men säger att hon är stadsifierad efter 15 år i Helsingfors.

Kommunens tanke med landsbygdsresidensen är att utmana stadsbor, som Salo, att möta och testa sina förväntningar på landsbygdsboende. Själv har hon varit med förut, uppvuxen som hon är på den österbottniska landsbygden.

- Jag tror det kommer bli värst för katten som aldrig har varit ute i naturen. Den får sitta inne i stugan eller så får vi köpa koppel till den och så får min fru gå ut och gå med den i skogen när hon plockar blåbär, säger Salo.

Kommunstyrelsen valde bloggare

Beslutet om vem som får sommarresidens i den röda stugan fattades på hög nivå. Kommunstyrelsen i Lappträsk slog tillsammans fast alla sju namn i måndags, och kommundirektören själv hade också läst alla ansökningar.

- Jag har ju en blogg med en läsarkrets och ganska mycket följare på sociala medier, säger Salo om varför kommunen ville ha just henne.

Före detta ordförande Oscar Ohlis räcker över Regnbågsankan till nyvalda Catariina Salo.
Catariina Salo är sedan februari 2017 ordförande för föreningen för HBTIQ-peroner i Svenskfinland, Regbågsankan. Före detta ordförande Oscar Ohlis räcker över Regnbågsankan till nyvalda Catariina Salo. Bild: Regnbågsankan Oscar Ohlis,regnbågsankan

Händer det något i Lappträsk?

Lappträsk har ännu inte gett de sju utvalda bloggarna några riktlinjer om hur de ska marknadsföra kommunen eller vad de ska tänka på då de dokumenterar sin vistelse.

- Men vi ska få mera information, säger Salo.

Hon tror själv att hennes eget skrivande under veckorna i Lappträsk delvis kommer att bestå av det vanliga bloggandet.

- Och så måste jag ju se vad som händer i Lappträsk. Jag har ingen aning om vad som händer där. Händer där något i Lappträsk? Jag tror på naturen. Det blir fint.

På sin blogg skriver Salo om kultur och om privata ämnen, bland annat om fertilitetsbehandlingarna hon just nu går igenom tillsammans med sin fru.

Under två veckors tid ska Salo blogga från den röda stugan vid starnden. Med sig till Lappträsk den 5 augusti tar Salo både sin katt och sin fru.

Läs också