Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stadsmuseum är Årets museum 2017

En del av det nya stadsmuseet.
Det förnyade museet öppnade i maj 2016. En del av det nya stadsmuseet. Bild: Yle / Kimmo Hiltunen Helsingfors stadsmuseum,museer,Helsingfors stad (Administration)

Det nyrenoverade Helsingfors stadsmuseum har utnämnts till Årets museum 2017. Stadsmuseet får beröm för att ha tagit inte bara personalen, utan också stadsborna med i planeringen då museet renoverades och förnyades.

”På museet får man leka, prova och röra. Museet är en mångsidig helhet, som väl uppfyller ett öppet och samhällstillvänt museums karaktär”, lyder det i motiveringen.

Det förnyade Helsingfors stadsmuseum öppnade vid Senatstorgets hörn förra våren.

Nio museer tävlade om titeln Årets museum. Till finalen kom förutom Helsingfors stadsmuseum också Lenin-museet, Päivälehtimuseet och Vanda konstmuseum Artsi.

För årets museikommunikationsgärning (Vuoden museoviestintäteko) belönades projektet Kärlekens rum som utfördes av Hotell- och restaurangmuseet, Lottamuseet, Teatermuseet och Vanda stadsmuseum.

Vandas Artsi, som specialiserar sig på gatukonst och graffity, fick ett specialpris.

Priserna delades ut på Museigalan under Museidagarna i Rauma. Det är fjärde gången som priserna delades ut. Priserna överräcktes av fjolårets vinnare av titeln Årets museum, Ålands sjörfartsmuseums intendent Heidi Viktorsson.

Priserna delas ut av Finlands museiförbund och internationella museiorganisationen ICOM:s finska kommitté.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen