Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtehjältar söks i huvudstadsregionen

Maaret Castrén på HNS
Maaret Castrén basar för Hjärthjälte-projektet. Maaret Castrén på HNS Bild: Yle / Mathias Gustafsson maaret castrén

Snabbare vård till personer som drabbats av hjärtstillestånd, det är i korta drag vad Hjärtehjälte-projektet går ut på. Enligt Maaret Castrén på HNS kan varje minut rädda liv.

- Jag jobbade i Sverige i några år och när jag kom hem hade jag med mig hela paketet och nu ska det lanseras också här hos oss, berättar Maaret Castrén, verksamhetschef på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Kvinna visar hur en defibrillator fungerar.
Nu kan hjälpen nå mycket snabbare. Kvinna visar hur en defibrillator fungerar. Bild: Yle/Johanna Ventus hjärtstartare

Aktiva hjältar söks

- Du registrerar dig på webben och kan vara aktiv eller inaktiv, helt hur du själv väljer. Om du väljer att vara aktiv och är inom några hundra meters håll av en person som drabbats av hjärtproblem, kontaktas du av 112, berättar Castrén.

Massåterupplivning på gång i Vasa
Syftet är att få med 1,2 procent av befolkningen. Massåterupplivning på gång i Vasa Bild: YLE/ Jan Jacobsson Österbotten (historiskt landskap),Vasa,återupplivning,övningar

Meddelandet om patienten kommer till hjärtehjältens mobiltelefon och efter det trycker mottagaren på "Ja" eller "Nej".

- Om du är ute på stan med dina barn kanske du inte kan rusa iväg för att återuppliva någon, förklarar Maaret Castrén.

Men efter att hjärtehjälten bekräftat att hjälp finns att få, kommer ett meddelande om patientens exakta position.

- Då nås patienten av hjälp flera minuter före ambulansen hinner till platsen och liv kan räddas, säger Castrén.

bild på ambulans vid en trafikolycka i Helsingfors
Det kan ta flera minuter för ambulansen att nå fram. bild på ambulans vid en trafikolycka i Helsingfors Bild: Touko Yrttimaa ambulanser

Tusen drabbas årligen i Helsingfors

- Bara i Helsingfors är det kring tusen personer som drabbas av hjärtstillestånd och vi räknar med att 300-400 kunde räddas om hjälpen bara når i tid, berättar Maaret Castrén.

I framtiden är tanken att cirka 1,2 procent av befolkningen ska vara hjärtehjältar. I princip räcker det med att man gått Röda Korsets utbildning i återupplivning.

Professor Maaret Castrén demonstrerar hjärt-lungräddning.
Ett liv kan räddas på några minuter. Professor Maaret Castrén demonstrerar hjärt-lungräddning. Bild: Yle/Joni Kyheröinen hjärt- lungräddningsvecka,hjärt-lungräddning,återupplivning,Vasa centralsjukhus

Allt är klart för start, men en fnurra på tråden finns

- När jag kom från Sverige hade jag hela projektet klart och det var egentligen bara att köra igång, men inrikesministeriet och nödcentralen visade sig ha dubier, berättar Castrén.

- De ville utreda lagligheten i att släppa in främmande personer i folks privata hem. Inrikesministeriet har nu gett grönt ljus för det här projektet medan nödcentralen ännu vill göra tilläggsutredningar, säger Castrén.