Hoppa till huvudinnehåll

Kommunförbundet om valfriheten: Tidtabellen förskräcker

En läkare som sprutar in vaccin, genom en spruta, in i armen på en patient.
En läkare som sprutar in vaccin, genom en spruta, in i armen på en patient. Bild: All Over Press sprutor,sjukhus,vaccinering,vaccin,mediciner,hälsa,sjukvård,läkemedel,läkare,patienter,Patient (grammatik),apotek,nålar

Kommunförbundet har kommenterat regeringens förslag till valfrihet i vården. Social- och hälsovårdsreformen och valfriheten är viktiga men tidtabellen är alldeles för snabb, säger Kommunförbundet.

Reformen borde införas stegvis, bland annat så att man kunde utnyttja det nuvarande systemet med servicesedlar.

Allt görs i rasande fart

- Nu gör man en enorm reform med otroligt snabb tidtabell. Det betyder stora risker så enorma marknader öppnas i ett slag, varnar Kommunförbundets vice verkställande direktör Hanna Tainio.

Tidtabellen är inte det enda som oroar Kommunförbundet.

Bolagiseringskravet innebär stora risker

- Det hade varit naturligare att förverkliga reformen först och sedan se vilka delar som går att bolagisera, säger Tainio.

Barnskyddet är ett exempel på en sektor som inte går att bolagisera, säger hon.

Kommunförbundet påpekar vidare att kommunerna också borde kunna få äga företag som erbjuder vårdtjänster.

- I förslaget har bara privata företag, organisationer och de nya landskapen möjlighet att gå in som ägare - men inte kommunerna. Stora städer skulle ha den kunskap som behövs i den konkurrensen, säger Tainio.

Södra Finland gagnas

På det hela taget kommer valfriheten att förbättra vårdutbudet i södra Finland och i stora städer, där det finns många som erbjuder tjänster.

Ju längre bort från centralorterna vi kommer desto sämre blir utbudet, varnar Tainio.

Hon tror inte att social- och hälsovårdsreformen på kort sikt kommer att leda till inbesparingar.

- Förslaget innehåller många osäkra moment, som till exempel de personliga budgetarna för till exempel kunder i äldreomsorgen, kan leda till överraskningar, säger Hanna Tainio.

Läs mera:

Henriksson om valfriheten: Regeringen tar enorma risker

Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maj Henriksson anklagar regeringen för nonchalans i fråga valfrihetsförslaget. Folktinget undrar hur det ska gå för valfriheten på svenska.