Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm söker hotell till Svedjehamn

Saltkaret vid Svedjehamn
Svedjehamn i Korsholm. Salteriet i förgrunden, utsiktstornet Saltkaret i bakgrunden. Saltkaret vid Svedjehamn Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

Högklassiga stugor och ett hotell finns i den nya visionen för Svedjehamn i Korsholm. Det ska ersätta dagens detaljplan på havsnära boende. Nu börjar kommunen söka investerare.

År 2011 fick Svedjehamn på Björkö kommunalteknik. Ett havsnära boende med ett dussin tomter skulle öka inflyttningen till Björkö. Men bara en tomt såldes och nu har utvecklingssektionen tänkt om.

Lockar inte ett havsnära boende får man försöka sig på något annat. Dyr kommunalteknik kan ju inte ligga oanvänd i åratal.

Satsning på turism

På måndagen godkände utvecklingssektionen ett förslag att revidera detaljplanen och nu ska det bli en satsning på turism istället för bostäder, säger utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala.

- Vi har försökt marknadsföra det havsnära boendet i flera repriser men tomterna har inte gått åt.

Det finns en inflyttning till Björkö, men folk verkar föredra att köpa privat mark framom att bosätta sig på ett kommunalt bostadsområde, säger Alaviitala.

Nu ska kommunen diskutera med privata investerare för att hitta en ekonomiskt bärkraftig lösning som kan ligga till grund för detaljplaneringen.

Informationstillfällen om den nya visionen för Svedjehamn kommer att hållas för lokalbefolkningen och andra intressenter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten