Hoppa till huvudinnehåll

Man blev fastbunden och misshandlad i Noux – hovrätten skärpte domarna

Kartan visar var Noux nationalpark ligger.
En man blev fastbunden i ett träd i Noux i Esbo våren 2015. Hovrätten har skärpt domarna i fallet. Kartan visar var Noux nationalpark ligger. Noux nationalpark

Målet gäller händelser i april 2015. Enligt hovrätten band tre män sitt offer och förde honom med bil från Storåkern till Noux i Esbo. Där band de offret fast vid ett träd och misshandlade honom. De stal även hans plånbok och bankkort och slog sönder hans telefon.

Hovrätten uppger att männen efter misshandeln lämnade offret bundet och blödande i en kall skåpbil. Frihetsberövandet räckte totalt omkring sex timmar.

Motivet var skuldindrivning. Offret var skyldigt pengar till en av förövarna.

Esbo tingsrätt dömde våren 2016 männen till villkorliga fängelsestraff för bland annat frihetsberövande och stöld. Hovrätten ansåg ändå att dådet uppfyllde rekvisitet för grovt frihetsberövande och rån.

Villkorliga straff blev ovillkorliga

En 24-årig och en 28-årig man ansågs vara huvudgärningsmännen och hovrätten dömde dem till ovillkorliga fängelsestraff. 24-åringen dömdes till ett års och tio månaders fängelse och 28-åringen till ett års och åtta månaders fängelse.

Den tredje mannen, en 25-åring, dömdes till ett års och fyra månaders villkorligt fängelse.

Hovrätten höjde också det totala ersättningsbeloppet till offret till 11 000 euro. Tingsrätten dömde de tre till att betala mindre än 3 000 euro i ersättningar.

FNB

Läs också