Hoppa till huvudinnehåll

Nu börjar Eurovisionen 2017 - håll utkik efter det här i kväll

Kvinna i svart klänning och man vid flygel
Norma John under generalrepetition inför den första semifinalen Kvinna i svart klänning och man vid flygel Bild: All Over press/SERGEY DOLZHENKO Norma John,Leena Tirronen,Eurovision Song Contest

Ska Ukraina verkligen hinna fixa allting inför Eurovisionen? Det är frågan som många ställt sig under det senaste året.

Ikväll får vi svaret och det ser ut att bli ett rungande ja. Med en hel del internationell hjälp ser nu allting ut att vara klappat och klart för en första semifinal.

Måndagskvällens generalrepetition förlöpte några tekniska missar till trots rätt långt enligt planerna.

Vi kan se fram emot en spännande och händelserik Eurovisionskväll.

Här listar vi några saker det kan löna sig att hålla utkik efter.

Kvällens "jag trillade ner från schäslongen och gick upp på scenen"

Man står och sjunger med slutna ögon
Salvador Sobral från Portugal Man står och sjunger med slutna ögon Bild: EPA/ SERGEY DOLZHENKO Salvador Eskil Sobral,Eurovision Song Contest

Kostymen är skrynklig. Håret smutsigt. Blicken förvirrad. Men av någon outgrundlig anledning bidrar allt detta till magin.

Portugals Salvador Sobral har bara vistats i Kiev i några dagar då han av hälsoskäl var tvungen att stanna hemma så länge som möjligt. Men det spelar ingen roll, allt mannen behöver är en mikrofon och en scen.

Det är nästan så man undrar om han ens har märkt att han landat mitt i Eurovisionscirkusen. Men nostalgiska Amar Pelos Dois är en fullträff och kommer utan tvekan att förse Portugal med sin första finalplats sedan 2010.

Kvällens käraste återseende

Tre män och tre kvinnor dansar på en scen
Sunstroke Project från Moldavien Tre män och tre kvinnor dansar på en scen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press SunStroke Project,Eurovision Song Contest

Både Slovenien och Estland representeras i år av artister som deltagit i Eurovisionen tidigare. Men den festligaste comebacken står ändå Moldaviens Sunstroke Project för. I synnerhet Sergey "Epic Sax Guy" Stepanov.

Showen kring Hey Mamma är en ganska lyckad helhet, med klädbyten på scenen och saxofonjuckande. Spralligt men ändå proffsigt och sitter bra som kontrast till de många balladerna.

Kvällens trend

Skrikande kvinnor. En från Georgien, en från Albanien, en från Polen, en från Island.

Speciellt i de så kallade recap-sekvenserna blir det ett väldigt tjutande då man klipper raskt från det ena primalskriket till det andra.

Risken finns att damerna tar ut varandra och ger Europa en bultande huvudvärk. Synd, för en del av låtarna hade kommit till sin fördel i en mindre balladtung semifinal och förtjänat en solklar plats i finalen.

Kvällens toalettpaus

Kvinna i scenklädsel med fransar
Jamala Kvinna i scenklädsel med fransar Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Jamala,Eurovision Song Contest

Att fjolårets vinnare Jamala ska dyka upp i semifinalen är ju en självklarhet. Hennes suggestiva nya tolkning av vinnarlåten 1944 sitter bra som pausnummer.

Men så åker någon sorts schamankostym på och Jamala dunsar runt och jojkar (?) i ett utdraget pausnummer. Det är säkert konst. Konstig konst. Till och med Loreen känns mainstream i jämförelse...

Kvällens rysningar av stolthet

På scenen står en svart flygel. Lasse och Leena från Kouvola smyger fram. Estraden badar i blått ljus och rök när musiken inleds. När sången når sitt klimax blir allting rött.

Det är sagolikt vackert, proffesionellt och stabilt. Leena Tirronen är en mycket säker sångerska men hon har avancerat ytterligare under den senaste veckan. Minspelet, intensiteten och kamerakontakten sitter.

Ifall detta inte ger Finland en finalplats är det inte bara vi själva som kommer att vara förnärmade imorgon. Många är ense om att detta är vårt bästa Eurovisionsbidrag på tiotals år.

Här kan du lyssna på Finlands bidrag, Norma Johns Blackbird:

Snyggaste statisterna

Titta lite extra noga på vykortet före Finlands framträdande. Makalöst ståtliga statister skymtar i början och slutet.

Mera inför-snack hittar du i dagens podcast

Den första semifinalen sänds i Yle TV1 och Yle Vega den 9 maj med start klockan 22.00. Svenskt referat i flerljud med Eva Frantz och Johan Lindroos.

Chatta om Eurovisionen på svenska.yle.fi under sändingen.

Läs också

Nyligen publicerat - Eurovision