Hoppa till huvudinnehåll

Nya VM-magplasket – Lejonen rasade ihop som ett korthus

Lejonen.
Lejonen gick från glada miner till utslagna ansiktsuttryck. Lejonen. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

Kollaps efter kollaps. Finland såg ut att gå mot en viktig VM-seger mot Tjeckien. Då föll Lejonen ihop igen totalt. Laget tappade segern och föll på straffar.

Det var tid för upprättelse för Lejonens del i hockey-VM. Efter katastrofinsatsen mot Frankrike var det pressat läge för Finland mot Tjeckien.

Dels på grund av behovet av att kamma sig efter förlusten mot fransoserna, dels på grund av tabelläget.

För att undvika ett riktigt mardrömsmotstånd i en kvartsfinal var full pott mot Tjeckien på beställningslistan.

Två sena mål

Finland såg ut att kunna bocka av det. Då rasade man ihop som ett korthus. Finland gick in med en 3–0-ledning till den tredje perioden – och den lyckades man sumpa.

Roman Horak sopade in den första reduceringen till 3–1 efter 47.37 i powerplay. Det var bara början på Tjeckiens comeback.

Inom loppet av tjugotre sekunder – då ungefär två minuter återstod – både reducerade och kvitterade Tjeckien. Radko Gudas och Jan Kovar var tjeckiska målskyttar.

"Svårt att vinna för oss"

Matchen gick till förlängning. Där var Finland strået vassare, men det blev ingen utdelning. I stället avgjorde straffar. Där var Robin Hanzl ende skytt som lyckades. Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Mikko Rantanen brände för Lejonen.

Därmed var den tjeckiska vändningen fullbordad – liksom den finländska kollapsen.

– Det är svårt att vinna för oss. Vi hade ett par frilägen i förlängningen, men så här är det. Vi får nöja oss med en poäng, säger förbundskaptenen Lauri Marjamäki till MTV Sport.

– Vi startade matchen väldigt bra. Vi var laddade. Det fanns mycket bra.

Fick drömstart

Finland fick – precis som Marjamäki säger – en superstart på dusten. Inte ens en minut var spelad när den nykomponerade förstakedjan slog till.

Valtteri Filppula och Sebastian Aho hade fått sällskap av Mikko Rantanen. Trion fick en flygande start. I första bytet tråcklade Filppula in pucken bakom den darrige Petr Mrazek.

Bara ett par minuter senare small det igen bakom Mrazek, som har en knackig säsong bakom sig i Detroit Red Wings. Topi Jaakolas fladderpuck studsade hit och dit och till slut låg den bakom Mrazek.

Ville Lajunen fullbordade den finländska pangstarten i mitten av perioden. Jokeritbackens slagskott gick in bakom en skymd Mrazek, men den 3–0-ledningen försvann sedan i ett nafs i den tredje perioden.

Lejonen fick med sig en poäng och ligger just nu fyra i tabellen. Finland fortsätter gruppspelet på onsdag mot Slovenien.

Läs Yle Sportens livechatt här.

Resultat:

Finland–Tjeckien 3–4 e str. (3–0, 0–0, 0–3, 0–0, 0–1)
00.58 1–0 Valtteri Filppula (Sebastian Aho)
02.41 2–0 Topi Jaakola
13.51 3–0 Ville Lajunen (Antti Pihlström, Juhamatti Aaltonen)
47.37 3–1 Roman Horak (David Pastrnak, Roman Cervenka)
57.46 3–2 Radko Gudas
58.09 3–3 Jan Kovar (David Pastrnak)
65.00 3–4 Robin Hanzl

Läs också

Nyligen publicerat - Sport