Hoppa till huvudinnehåll

Sandell tränar smärtfritt igen – nervös inför stunden då han ställer sig på skidorna

Marcus Sandell fyller 30 år i september då han förväntas kunna åka skidor igen.
Marcus Sandell fyller 30 år i september då han förväntas kunna åka skidor igen. Marcus Sandell fyller 30 år i september då han förväntas kunna åka skidor igen. Bild: Lehtikuva Marcus Sandell

Alpinåkaren Marcus Sandell är förväntansfull inför nästa säsong. Kroppen fungerar bättre efter att han lät ryggen och höften opereras i vintras.

Det var i flera år som Sandell kämpade med diskbråck. Slitaget i ryggraden gjorde det svårt för honom att träna. Resultaten i tävlingarna var stundvis ändå så bra att han inte bestämde sig för att låta sig opereras förrän i december.

Placeringarna bland de 20 bästa i världscupen uteblev i början av vintern och efter tävlingen i Val d’Isere satte Sandell punkt för tävlingssäsongen 2016–2017. En månad senare var det dags att operera ryggen och höften.

– Efter ryggoperationen märkte jag direkt att det var lättare att sova och att stå. I övrigt var det visserligen svårt att röra på sig i början, berättar Sandell för Yle Sporten på det alpina landslagets pressträff i Helsingfors.

Lyckade operationer

Sandells snart 30-åriga kropp var inte alls så trög och sjuk efter operationerna som han själv hade befarat.

– Efter höftoperationen var jag helt förbryllad. När jag kom hem från operationen på en fredag eftermiddag kunde jag gå hemma på kvällen och hade nästan inga smärtor. Båda operationerna var otroligt fina jobb av läkarna.

– När man har varit med om någonting allvarligare tidigare, när man verkligen inte kunde röra på sig, så har det känts lätt nu även om det har funnits svåra stunder, konstaterar Sandell med hänvisning till sin livshotande krasch i Pitztal år 2009.

Kroppen fungerar bättre redan nu

Sandell får fortfarande inte göra vad som helst på träningarna, men redan en månad efter operationen satte han sig på konditionscykeln. Under våren har han njutit av en smärtfri tillvaro, också då han utfört rörelser som hade gjort fruktansvärt ont före operationerna.

– Det ger mycket motivation och en kick för nästa säsong. Jag har väntat en hel del på den stunden att jag får åka skidor och sätta på pjäxorna, och inte behöver fundera samtidigt på hur jag ska klara av det.

Marcus Sandell kämpade med diskbråck då han fick nöja sig med FM-brons i storslalom våren 2016.
Marcus Sandell kämpade med diskbråck då han fick nöja sig med FM-brons i storslalom våren 2016. Marcus Sandell kämpade med diskbråck då han fick nöja sig med FM-brons i storslalom våren 2016. Bild: Lehtikuva Marcus Sandell

Det stora priset efter operationerna är en smärtfri tillvaro i backen, något som Sandell inte har upplevt på flera år.

– Jag är ännu en bit ifrån det. Jag har en hel del restriktioner på gång. Om en månad borde jag få börja springa och så har jag två till tre månader på mig att ta mig i sådant skick att jag har alla krafter som jag hade tidigare och uthålligheten är som den ska.

– Målet är att jag skulle börja åka skidor i slutet av augusti eller början av september.

För att man ska ha chanser att klara sig på vintern behöver man en bra träningssäsong. Hur hundraprocentigt kan du träna på sommaren?

– För tillfället kan jag träna hundraprocentigt, det jag kan träna. Det är ju en bra sak, säger Sandell och skrattar.

Innan Grankulla IFK-åkaren ställer sig på skidor igen ska han ha en två månader lång period då han har tillstånd att göra all tänkbar träning.

– Då ska kroppen klara av alla spurter, alla snabba rörelseförändringar, allt tryck som kommer och alla rotationer. Innan kroppen tål det så går jag inte till backen, för jag vet att det i så fall kommer att orsaka problem sedan senare.

Utmaningen på den mentala sidan

Efter sina skadeupplevelser har Sandell slipats till en garvad idrottare som inte räds det fysiskt tuffa jobbet som rehabiliteringen kräver.

– Att göra det fysiska jobbet är ju egentligen det lätta. Det kräver bara lite tålamod och vilja. Det svåra är det psykiska, hur du håller dig vid dina sinnes fulla bruk, att du inte låter negativa tankar påverka dig under en längre tid efter en dålig dag.

Trots att Sandell vet hur man kommer tillbaka efter en svår skada finns det en viss osäkerhet inom honom. Den osäkerheten för hans tankar till tiden efter kraschen i Piztal för åtta år sedan.

– Efter den stora kraschen visste jag inte om jag kommer att klara av att tävla igen, även om jag på träningarna intalade mig om att jag kommer att göra det. Men jag var ju livrädd för att jag inte skulle klara av det psykiskt.

Det slutgiltiga svaret får man nämligen först då man återvänder till backen.

– Det kan inte finnas ett moment under svängen då du känner att allt inte är som det ska med kroppen. Då tappar du genast och då kan du inte vinna. Jag var rädd för att jag skulle vara rädd eller ha en känsla av att jag inte kan kontrollera det jag gör.

Även den här gången väntar Sandell med en gnutta ängslighet på stunden då han återvänder till backen. Förhoppningsvis känner han då att allt i kroppen fungerar som det ska.

– Det är det bästa, det är då du får ett avslut på hela din rehabilitering. Även om allt skulle fungera bra på fysikträningen kommer jag ändå att vara nervös inför det momentet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport