Hoppa till huvudinnehåll

SFP i Åbo får nöja sig med delad stadsstyrelseplats

Åbo stadshus.
Vem som leder vad har klarnat då partierna i Åbo har lyckats nå en överenskommelse kring hur nämndplatserna fördelas. Åbo stadshus. Bild: Yle/Linus Hoffman stadshuset i åbo

Förhandlingarna kring hur partierna fördelar nämndplatserna i Åbo avslutades på tisdagen. SFP får nöja sig med att dela på den fjärde viceordförandeposten i stadsfullmäktige och kommer dessutom att dela på stadsstyrelseplatsen med Centern.

- Alla partier har godkänt förhandlingsresultatet, säger Lauri Kattelus, Samlingspartiet, som har lett förhandlingarna. Det är fint att alla partier kunde godkänna förhandlingsresultatet och det här är en bra grund att bygga på.

Under den nya fullmäktigeperioden leds stadsfullmäktige i Åbo av de Grönas representant. Första viceordförande representeras av Samlingspartiet, andra viceordförande av SDP, tredje viceordförande av Vänsterförbundet.

SFP får nöja sig med halva platser

SFP och Centern får dela på platsen som fjärde viceordförande i stadsfullmäktige.

- Trots delade platser är vi är mycket nöjda över förhandlingsresultatet för det gick bra med tanke på valresultatet, säger Ulla Achrén, SFP. Vi måste vara realistiska och delade platser med Centern var i nuläget det enda realistiska.

Men enligt Achrén är det bra att partierna valde att utöka antalet viceordförandeplatser i stadsfullmäktige för det kunde SFP nu dra nytta av.

- Halva tiden sitter vi i stadsstyrelsen och när vi efter två år ger över till Centern har vi fortfarande yttrandefrihet och rösträtt i stadsstyrelsen tack vare viceordförandeposten i stadsfullmäktige, säger Achrén. Så det var ett viktigt beslut för oss och kommer säkerligen att synas i hurudan politik vi kan föra den kommande fullmäktigeperioden.

Stadsstyrelsen leds under kommande fullmäktigeperiod av Samlingspartiet. De Gröna har hand om första viceordförandeposten och SDP om andra viceordförandeposten.

Nämndplatsernas antal i stadsstyrelsen utökas från 13 till 14 och Samlingspartiet får 4 platser, De Gröna 3 platser, SDP 3 platser, Vänsterförbundet 2 platser, Sannfinländarna 1 plats och Centern tillsammans med SFP en plats att dela på.

Hur Centern och SFP delar på platserna bestäms senare och förhandlingarna kring detta fortsätter ännu.

SDP kommer att leda stadsstyrelsens stadsplaneringssektion och Samlingspartiet har viceordförandeposten.

De Gröna leder däremot stadsstyrelsens koncernsektion och Samlingspartiet har viceordförandeposten.

Åboavtalet går i graven

Det så kallade Åboavtalet går nu i graven och det är något som bland annat glädjer Vänsterförbundet som tror att politiken kan dra nytta av att det inte längre finns ett avtal.

- Det är vår förtjänst att avtalet upphör och nu kan vi börja föra politik på riktigt också i Åbo, säger Vänsterförbundets gruppordförande Johannes Yrttiaho.

Kvinnlig fullmäktigeordförande kommande period

De Gröna är mycket nöjda med den överenskommelse man har lyckats förhandla fram i Åbo och som alla partier nu har godkänt.

En av partiets målsättningar var att leda den nya stadsplanerings- och miljönämnden och det lyckades man bland annat uppnå skriver partiet i ett pressmeddelande.

- Vårt motto har alltid varit att politik förs genom samarbete över partigränserna och det är något som man nu kan lägga märke till i hur platserna har fördelats och hur beslutsfattandet kommer att förändras i framtiden, säger Niina Ratilainen som är ordförande för de Grönas fullmäktigegrupp.

Ratilainen vill inte ännu avslöja vem som De Gröna kommer att föreslå som ordförande för fulllmäktige då förhandlingarna inom partiet ännu fortsätter.

- Vi har många goda kandidater som kan anta ansvaret att leda fullmäktige, säger Ratilainen. Ännu har vi inget namn men det enda som är säkert att Åbo äntligen kommer att att få en kvinnlig ordförande.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland