Hoppa till huvudinnehåll

SFP tar över ordförandeklubban i Hangö stadsstyrelse

Bild på en ordförandeklubba
SDP har lett stadsstyrelsen den senaste valperioden. Bild på en ordförandeklubba Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ordförandeklubba,förvaltningsdomstolar (domstolar),försäljning,inköp,domstolar,rättegång,rätt,jurister

I Hangö börjar maktfördelningen efter kommunalvalet nu klarna. SFP får ordförandeskapet i stadsstyrelsen medan SDP leder stadsfullmäktige.

Det är SFP, SDP, VF, De gröna och Samlingspartiet som har förhandlat om hur de politiska posterna ska fördelas i Hangö.

SFP och SDP tar de tyngsta posterna

De största partierna SFP och SDP tar de två tyngsta posterna, det vill säga ordförandeskapen i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. De byter nu sinsemellan så att SFP leder stadsstyrelsen och SDP stadsfullmäktige.

SDP får följaktligen posten som vice ordförande i stadsstyrelsen. SFP får platsen som första vice ordförande och SDP platsen som andra vice ordförande i stadsfullmäktige.

VF leder grundtrygghetsnämnden

SFP tar ordförandeskapet i bildningsnämnden, miljönämnden, revisionsnämnden och styrelsen för Hangö hamn.

SDP svingar ordförandeklubban i tekniska nämnden, nämnden för kultur- och medborgarverksamhet, Sydspetsens miljöhälsonämnd och stadens turismbolag Hansea.

Vänsterförbundet får platsen som ordförande i grundtrygghetsnämnden.

Inga namn i det här skedet

I det här skedet har enbart partifördelningen diskuterats och nu har förslagen skickats vidare till respektive partier, säger Sture Söderholm (SFP).

- Jag upplever att den största förändringen är att SFP tar platsen som stadsstyrelsens ordförande. I den praktiska och dagliga politiken är det den personen som har den största politiska tyngden.

Läs mera:

Ett bildcollage med en bild av ett vattentorn och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

Fem partier förhandlar om maktfördelningen i Hangö - tre partier utanför

SFP, SDP, VF, De gröna och Samlingspartiet förhandlar i Hangö om hur man ska fördela de viktiga ordförandeplatserna och platserna i nämnderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland