Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsön Mjölö med lång sandstrand och utsikt över Helsingfors öppnar i sommar

Lång sandstrand med utsikt mot Helsingfors.
Från sandstranden har besökarna utsikt över hela Helsingfors strandlinje. Lång sandstrand med utsikt mot Helsingfors. Bild: Senatsfastigheter / Arkitektbyrå Livady Helsingfors,Skärgård (musikstycke),mjölö

Ännu en av försvarets holmar öppnar för allmänheten. Den här sommaren står Mjölö i tur. Ön ligger längre ut till havs än Skanslandet som var en turistsuccé i fjol.

Mjölö var i försvarets bruk i över hundra år och ligger längre söderut än Sveaborg och Skanslandet.

Det är Senatsfastigheter som äger byggnaderna på ön. De kommer för tillfället att hyra ut ön till turistföretaget Suomen Saaristokuljetus som ska börja ordna båtresor dit från Senatstorget.

Karta över var Mjölö ligger, söder om Sandhamn i Helsingfors.
Karta över var Mjölö ligger, söder om Sandhamn i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Helsingfors,Skärgård (musikstycke),kartor,mjölö

Båtresan tar omkring 30 minuter och färderna för allmänheten inleds den 10 juni.

Två sandstränder och en golfplan

Planläggningen på Mjölö pågår och i dag finns där bland annat en handfull byggnader, ett klubbhus, några bastur och en gammal matsal.

- Ön har egentligen samma faciliteter som det finns på land, vilket är ovanligt i ytterskärgården, berättar vd Tomi Ståhlberg på Suomen Saaristokuljetus i ett pressmeddelande.

Mjölö med öppet hav omkring.
Mjölö ligger längre ut till havs än Sveaborg och Skanslandet. Mjölö med öppet hav omkring. Bild: Senatsfastigheter / Arkitektbyrå Livady Helsingfors,hav,Skärgård (musikstycke),mjölö

Han berömmer den unika utsikten från holmen och säger också att klubbyggnaden kommer att betjäna matgäster.

Holmen har dessutom två stora sandstränder och en hel golfbana med 9 hål, som byggdes redan på 80-talet.

Läs mera:

Nyöppnade Skanslandet blev turistmagnet - lockar tiotusentals

Skanslandet och Kungsholmen har redan haft över 30 000 besökare i år. Det här enligt inofficiella uppgifter från Forststyrelsen.