Hoppa till huvudinnehåll

Stor efterfrågan på Folkhälsans gemenskapsboende för Åboseniorer

Folkhälsans hus i Pargas. Bild: Yle/Peter Petrélius folkhälsan

Folkhälsan bygger ett nytt seniorboende i Luolavuori, som ska betjäna människor från Åbo och S:t Karins. Boendet är det första i Åboland som uttryckligen beskrivs som ett gemenskapsboende.

Med termen gemenskapsboende menar Folkhälsan ett boende där människorna har egna lägenheter med alla bekvämligheter, men samtidigt möjlighet till städ-, tvätt- och duschservice.

Efterfrågad boendeform

För att veta vad seniorerna vill har man låtit ett företag göra en enkätundersökning. Enkäten gick ut till 400 hushåll i Åbo och S:t Karins. Totalt svarade 148 personer, varav 75 hade ett reellt intresse för boendet.

- I undersökningen frågades det hur folk bor och huruvida de vill ha mera service och hjälp i vardagen. Med det som grund kan vi avgöra vilken service vi ska tillhandahålla.

Enligt Fröberg är enkätresultatet ett tydligt tecken på att det planerade boendet fyller ett tomrum i regionen.

- Det verkar nog finnas efterfrågan. Jag tror att många, trots att de blir äldre och inte klarar av allt som förr, ändå vill ha ett umgänge. Det krävs bara lite hjälp på traven, menar Fröberg.

Vad händer om ni ändå inte får tillräckligt med ansökningar?

- Nå, vi har 30 platser och enkäten visade att 75 redan var intresserade så vi ska nog klara av att hyra ut dem.

Ensamma seniorer ska hitta varandra

Boendet i Åbo ska ta modell av ett av Folkhälsans boenden i Ekenäs, som följer samma koncept.

- Tanken är den att till exempel äldre personer som inte har mycket familj och vänner kvar dels ska få träffa andra, dels få den service de behöver, berättar Gunilla Fröberg, föreståndare på Folkhälsan i Pargas.

För ändamålet har Folkhälsan ingått föravtal om att hyra en fastighet på Luolavuorivägen 7, som tidigare har varit mödra- och skyddshem. Huset har 30 lägenheter som ska renoveras och ges ny glans. Enligt planen ska boendet slå upp dörrarna till årsskiftet 2017-2018.

- I huset finns också ett gym och vi hoppas kunna behålla det i och med renoveringen.

Vad gör ni för att förverkliga att det blir en god gemenskap på boendet?

- Lunchen är en sak, att man kan äta tillsammans. Andra saker är till exempel motionsrundor, gympagrupper, kanske något på kvällarna. Vi kan se på hur de gör i Ekenäs, men ganska långt bygger seniorerna själva upp konceptet.

Gunilla Fröberg, arkivbild. Bild: YLE/Maud Stolpe gunilla fröberg

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland