Hoppa till huvudinnehåll

Tom Nylund vill sätta en prägel på Norra hamnen

Personporträtt av Tom Nylund.
Tom Nylunds företag vill ge hela hamnområdet i Ekenäs ett nytt stuk. Personporträtt av Tom Nylund. Bild: Yle/Malin Valtonen Ekenäs,företagare,Norra hamnen,Västnyland,tom nylund

Det kliade i fingrarna. Så beskriver Ekenäsföretagaren Tom Nylund orsaken till anbudet på hamnmagasinets tomt i Norra hamnen. Nu satsar han två miljoner på projektet.

- Har man inte problem så skaffar man, brukar man ju säga. Det här går lite under det, säger Tom Nylund och skrattar.

En vy över Norra hamnen i Ekenäs. Till vänster syns fartyget Sunnan och i mitten det gamla gula hamnmagasinet.
Den här platsen i Norra hamnen kan se väldigt annorlunda ut om några år. Här kan finnas en modern restaurangbyggnad. En vy över Norra hamnen i Ekenäs. Till vänster syns fartyget Sunnan och i mitten det gamla gula hamnmagasinet. Bild: Yle/Malin Valtonen Ekenäs,Norra hamnen,Västnyland,sunnan

Nylund är välkänd bilhandlare i Ekenäs och har också tidigare sysslat med fastigheter. I höstas tog en av hans söner över bilföretaget och då var det dags för något nytt att fundera på.

Valet föll på Norra hamnen, den bästa platsen i byn, som Nylund uttrycker det.

- Det skulle vara roligt och intressant att sätta en prägel på hamnen. Jag och mitt team kommer att göra så gott vi bara kan så att nästan alla i alla fall ska vara nöjda.

Inget budgetbygge

Tom Nylunds företag Opportunito vann anbudstävlingen för tomten där det gamla hamnmagasinet finns. Tanken är att bygga en högklassisk restaurang- och cafébyggnad som ger hela hamnområdet lite nytt stuk.

Hittills finns det bara skisser på hur byggnaden kunde se ut men några exakta ritningar finns ännu inte. Men det ska bli en byggnad i en relativt enkel och modern stil, förklarar Tom Nylund.

En ritning av ett hus och några båtar.
Här är en skiss över hur byggnaden kunde se ut från havet sett. En ritning av ett hus och några båtar. Bild: Janina Skult/JS Bygg & Design Raseborg,Ekenäs,opportunito
En ritning av ett hus uppifrån.
Framför byggnaden kunde bussar och bilar parkera.. En ritning av ett hus uppifrån. Bild: Janina Skult/JS Bygg & Design Raseborg,Ekenäs,opportunito

Byggrätten är cirka 700 kvadratmeter och företaget kommer att utnyttja all byggrätt som finns.

Projektet uppskattas gå på runt två miljoner euro.

- Det här är inget budgetbygge som ska enkelt och snabbt fixas ihop. Det vi gör ska vara snyggt om 30 eller 50 år.

Dyrt att bevara magasinet

Ännu har inget besvär lämnats in mot att stadsstyrelsen i Raseborg valde just Tom Nylunds företag. Men landskapsmuseet har tidigare varit kritiskt till rivandet av byggnaden och skulle hellre se att byggnaden rustas upp.

Nattklubben Ettan i Ekenäs.
Tom Nylund hade inte gett ett anbud om det krävdes att byggnaden bevaras. Nattklubben Ettan i Ekenäs. Bild: Yle/Kaia Paukku Norra hamnen,nattklubben ettan,Ekenäs

Att behålla det gamla magasinet och rusta upp det var aldrig ett alternativ för Tom Nylunds företag. Orsaken stavas pengar.

- När en fastighet har blivit så här illa däran så kostar det mera att få den ändamålsenlig än att bygga nytt, säger Nylund och tillägger att han inte skulle ha lämnat in ett anbud om det hade funnits ett krav om att byggnaden ska bevaras.

Börjar bygga nästa höst

Projektet förverkligar Tom Nylund tillsammans med det lokala företaget Wibox. Parterna är bekanta med varandra sedan tidigare då man utvecklat en restaurang och ett café i Horsbäck.

Nylund bygger huset och Wibox står för verksamheten.

Om allt går enligt planerna lämnas bygglovet in i höst och byggarbetena inleds hösten 2018. Rivningen står Raseborgs stad för.

Fartyget Sunnan är till salu. Det är inte du som ska ta över?

- Nå inte är det väl säkert det ännu åtminstone. Säkert skulle det gå att kombinera med restaurangen men en sak i gången.

Läs mera:

Opportunito får riva magasinet i Norra hamnen i Ekenäs och bygga nytt

Företaget Opportunito med Tom Nylund som frontfigur får riva hamnmagasinet i Norra hamnen i Ekenäs, beslöt stadsstyrelsen i måndags (10.4). Samtidigt säger landskapsmuseet på nytt att magasinet inte får rivas, utan påpekar att staden måste beakta att det finns företag som vill renovera.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland