Hoppa till huvudinnehåll

Unga utan sommarjobb – ”Med sommaren kommer ångesten"

Mette Bergh står på soc&koms tak.
Mette Bergh får ångest av sommarjobbsansökningar. Mette Bergh står på soc&koms tak. Bild: Yle/Max Rantakangas mette bergh

Är du utan sommarjobb? Det är inte för sent, du kan fortfarande hitta ett. Eller varför inte hitta på någonting helt annat? Du kan gå sommarkurser eller skriva blogg som Mette Bergh.

Många unga upplever att sommarjobbssökandet tar upp mycket tid och är mentalt tungt. Det handlar inte bara om stressen över att få det jobb man vill ha utan själva ansökningsprocessen är krävande.

– Jag tycker det är jättejobbigt egentligen, det är lite mera så att sommaren blir en stund då ångesten egentligen byggs upp för att få det där sommarjobbet som är jättesvårt att få, säger Mette Bergh som studerar på Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors.

Ibland känns det ganska hopplöst.― Mette Bergh

Enligt henne är det väldigt tungt att göra flera ansökningar.

– Det känns som att man måste satsa fullt på varenda ansökan man gör och på något sätt göra varje ansökan unik. Sen när man har gjort 25 stycken unika ansökningar har det gått en hel del tid och ork.

Mycket upp till en själv

Unga är ändå bra på att söka sommarjobb, enligt Irene Råstu på arbets- och näringsbyrån. Hon menar att det är viktigt att hålla sig framme på arbetsmarknaden.

– Man måste vara ute i god tid och hålla sig aktiv, redan under början av året. Tyvärr är det så att det är ganska långt upp till en själv. Man ska ringa runt, använda sina kontakter och skicka öppna ansökningar. Sen kan man också helt enkelt gå in på ställen och fråga runt.

Karleby gård, ett av de gamla bostadshusen på gården.
Om du inte har jobb kanske du kan hjälpa till på någons gård. Karleby gård, ett av de gamla bostadshusen på gården. Bild: Yle / Hanna Othman östnyländska herrgårdar,lantgårdar

Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen finns det 8 668 under 25-åriga arbetslösa i Nyland i år vilket är 14.1 procent färre än ifjol, men på samma gång har mängden nya arbetsplatser minskat med 7.6 procent. I Österbotten har däremot mängden unga arbetslösa sjunkit och mängden nya arbetsplatser är nu fler än förra året.

Konkurrensen hård

Med så många arbetssökanden är konkurrensen på arbetsmarknaden hård och arbetsgivare söker arbetare med kunskap. Enligt Mette kan kraven ibland bli för höga.

– Ibland känns det ganska hopplöst. Du ska ha arbetserfarenhet för att få ett jobb, men hur ska du få arbetserfarenhet om du inte får ett jobb.

Jag prioriterade jobb inom min egen bransch men har också sökt jobb annanstans.― Mette Bergh

Irene håller med om att kraven på arbetserfarenhet kan vara hårda från arbetsgivarnas sida, men samtidigt finns det områden som unga arbetssökande kan bättra sig på.

– När det kommer till vett och etikett tycker jag att unga kanske har tappat greppet lite. Det här med att skaka hand, titta andra i ögonen och låta telefonen vara. Deltagande i sociala situationer, exempelvis diskussioner vid kaffebordet, är någonting som arbetsgivare nog får kräva.

Jobb inom den egna branschen?

Det är inte bara arbetsgivarna som har krav, utan de arbetssökande har även krav på sina arbetsgivare. Att hitta jobb som motsvarar exempelvis sin utbildning är ett krav som förekommer ofta.

– Jag prioriterade jobb inom min egen bransch men har också sökt jobb annanstans. Man ska inte vara för kräsen när man är ung men jag tycker nog att man kan försöka hitta något som kanske motsvarar sin utbildning.

Ibland kan den egna branschen vara ganska svår att komma in i, därför är praktikplatser är något som både Mette och Irene uppskattar.

– På många högskolor finns det av någon anledning frivillig praktik, jag tycker att praktik borde vara obligatoriskt. Man lär sig jobba genom att vara på jobb, säger Irene.

Arbeta utan lön?

Det är inte ovanligt att studerande arbetar utan lön nuförtiden, bara i hopp om att få in foten på en arbetsplats inom den egna branschen. Irene tycker inte att gratis jobb är vettigt men Mette skulle kunna tänka sig en obetald praktikplats i värsta fall.

– Om det skulle vara det enda alternativet. Om jag ändå inte har ett jobb eller någonting att göra på sommaren kan jag ju passa på att få lite arbetserfarenhet.

En person som betalar pengar åt en anställd
Skulle du jobba gratis? En person som betalar pengar åt en anställd Bild: Yle/Joel Grönqvist pengar,betaltjänster,löner,löneskillnader,sedlar,betalaktamaser,betala

Vad händer om man inte får ett jobb? Finns det någonting man kan göra åt det?

– Man kan studera till inträdesförhör eller söka sig utomlands på språkresor eller jobba utomlands. Vi är onödigt försiktiga med att söka jobb utanför Finland, ungdomar ger bara upp om de inte får jobb här. Det finns massvis med jobb i Sverige och Norge, där man bra klarar sig med svenska, säger Irene.

Hur är det om man inte vill jobba, är det okej att vara ledig en sommar?

– Har man möjlighet att vara ledig så är det upp till en själv, man hinner jobba resten av livet. Samtidigt ska man vara medveten om att andra som väljer att arbeta får arbetserfarenhet medan du blir utan. Men om man exempelvis reser en hel sommar eller håller på med en hobby kan det också räknas som en erfarenhet i arbetsgivarnas ögon, säger Irene.

Mette vill inte sitta sysslolös på sommaren.

– För mig känns det som att jag borde göra någonting och inte bara sitta still. Jag tror att jag skulle bli rastlös om jag inte hade någonting att göra.

Söker du ännu sommarjobb?

Då kan du gå in på TE-byråns hemsida och registrera dig på bemanningsföretagens sidor, där kan det dyka upp sommarjobb. Om du inte vill jobba under sommaren kan du få tips på vad du kan göra här.

Text: Max Rantakangas