Hoppa till huvudinnehåll

Åbo får sin första LNG-drivna långtradare - kan bli fler i framtiden

Blå gasdriven långtradare står vid tankningsstation för flytande naturgas i Åbo.
Det här blir den första gasdrivna långtradaren i Åbos regi men målsättningen är att införskaffa fler. Blå gasdriven långtradare står vid tankningsstation för flytande naturgas i Åbo. Bild: Gasum. Gasum,långtradare,lastbilar,Flytande naturgas

Gasbolaget Gasum införskaffar en långtradare som drivs på flytande naturgas, LNG, som ska användas inom Åbo stads avfallshantering.

Det har varit möjligt att tanka LNG i Åbo sedan förra hösten vid gastankningsstationen intill hamnen.

Långtradaren ska transportera avloppsslam från avloppsreningsverket på Kakolabacken till Toppå biogasanläggning.

Avståndet mellan dessa två är 16 kilometer och LNG-långtradaren kommer att avlägga denna sträcka 5–6 gånger per dag, fem dagar i veckan.

LNG ska ersätta diesel på lång sikt

Den nya långtradaren ersätter en diesellångtradare som tidigare kört samma sträcka.

- Detta är Scanias första gaslastbil som drivs med LNG i Finland. Efterfrågan på gasbilar har ökat betydligt under det senaste året och det verkar som om efterfrågan kommer att fortsätta att öka. Att uppmärksamma miljöfrågor är en viktig faktor också inom transportbranschen, säger Mika Jukkara, produktchef vid Scania Suomi Oy.

Koldioxidneutral stad 2040

I Åbo eftersträvas koldioxidneutralitet bland annat med hjälp av gas.
I det EU-finansierade projektet Civitas Eccentric som inleddes i september 2016 testas biogasdrivna bilar och en ökad användning av biogas i logistiken.

Genom projektet vill Gasum verifiera gasens fördelar för den tunga trafiken och miljön. Även Åbo strävar efter att uppnå koldioxidneutralitet bland annat genom att göra kollektivtrafiken eldriven och utvidga användningen av biobränsle.

Aleksi Randell.
Stadsdirektör Aleksi Randell är nöjd med införskaffningen. Aleksi Randell. Bild: Åbo stad randell

- Åbo har som mål att bli en koldioxidneutral stad senast 2040 och vi vill vara med och främja en ny miljövänlig praxis i Åboområdet. Åbo har förbundit sig att främja trafik med låga utsläpp, säger Åbos stadsdirektör Aleksi Randell.

I Åbo pågår också den första anbudsomgången för att staden ska få tillgång till en gasdriven skåpbil och tre multifunktionella personbilar.

Läs också