Hoppa till huvudinnehåll

Båtfolket låter sig inte avskräckas - sjösättning i rask takt i Åboland

Sjösättande av segelbåt.
Sjösättning vid Rumpviken, Pargas. Sjösättande av segelbåt. Bild: Yle/Lotta Sundström stormälö

Den senaste tidens nattfrost, snöfall och hagelbyar har inte avskräckt båtfolket.

Maj månad har hittills varit exceptionellt kall, vilket lätt sätter käppar i hjulet för underhållsarbete då båtar ska vaxas och målas. Trots det sjösätts båtar just nu på löpande band.

Vid Paraisten venekeskus marina på Stormälö har man redan sjösatt två tredjedelar av båtarna. Sjösättningarna kom i gång i början av mars berättar Mikko Pasila.

- I början av våren är människor jätte ivriga och vill ha båten tidigt i sjön, berättar Pasila.

Mikko Pasila.
Mikko Pasila. Mikko Pasila. Bild: Yle/Lotta Sundström mikko pasila

De ivrigaste är de som har stuga i skärgården och behöver ta i bruk båten som är deras fortskaffningsmedel.

- De är de allra första. Efter det kommer lite mindre segelbåtar, och sedan resten.

De som har gott om tid att fixa med båten brukar också höra till dem som hinner med en tidig säsongstart. Det får inte vara allt för kallt då man målar och vaxar, så båtägare passar på de dagar vädret varit vackrare, berättar Pasila. Bland de båtägare som har svårare att hitta tid för att ta hand om vårunderhållet blir det allt vanligare att köpa den servicen.

Om vädret är dåligt i maj, vilket man med fog kan säga att det varit i år, funderar en del på att avvakta. Pasila säger att man då brukar rekommendera att sjösätta i alla fall, tidtabellen i marinan är nämligen tajt om våren.

Mindre båtar först ute

Ronny Blomqvist vid Söljeholmens marina i Kasnäs berättar att de sjösatt sedan i mitten av mars. Då var det mest pulpetbåtar och mindre hyttbåtar som sjösattes. Nu har sjösättningstakten börjat avta.

- I början var det 20 till 25 båtar i veckan, nu ligger vi på kring 10 i veckan. Vi börjar ha de flesta ute, det är inte så hemskt många båtar kvar, säger Blomqvist.

Matias Wendelin och Ronny Blomqvist vid Söljeholmen marina.
Ronny Blomqvist till höger, här tillsammans med kollegan Matias Wendelin. Matias Wendelin och Ronny Blomqvist vid Söljeholmen marina. Bild: Yle/Monica Forssell ronny blomqvist

Den senaste tidens kyla har orsakat en del praktiska problem.

- Målandet blir krångligt då det är så kallt ute. Man måste flytta in båtarna i varma utrymmen för att få det gjort, berättar Blomqvist.

En del kunder har väntat med sjösättandet tills vädret vänder. Blomqvist tippar på att det kan bli en liten rusning i marinan före midsommaren.

Airisto Segelsällskaps paviljong på Beckholmen i Åbo.
Airisto segelsällskaps hemhamn, Beckholmen. Airisto Segelsällskaps paviljong på Beckholmen i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman airisto segelsällskap,Beckholmen (ö i Finland),segelbåt

Snabb takt på Beckholmen

Airisto segelsällskap i Åbo hade sjösättningsdag i lördags. På tio timmar sjösattes 42 båtar, berättar hamnkapten Kalevi Fält. Två fick vänta på senare tillfälle då tiden inte räckte till. Ytterligare några båtar blev kvar på landbacken, men inte av orsaker som hade med vädret att göra.

- Förra veckan var tillräckligt varm, då kunde man nog måla vanlig servicemålning.

- Många skulle nog ha önskat att det varit lite senare, men alla hade nog fått allt gjort med sin båt, berättar Fält om tidpunkten för sjösättningen.

Att det nu har snöat och haglat ställer inte till det för ASS seglare, tror Fält.

- Det är nog ofta så att få har tid att segla på våren. Det är nog först i juni som seglingssäsongen riktigt börjar. Hoppas det blir lite bättre väder före det.

Beckholmens restaurang har ny krögare i år. På sikt ska det finnas fler gästplatser för besökare vid bryggorna. Bild: YLE/Annika Holmbom airisto segelsällskap

Läs också