Hoppa till huvudinnehåll

Bo i Ekenäs och studera i Karis - längre och dyrare dagar

Merkonomstuderande Emilia Holmström, Nelly Holtegaard och Gabriela Ahlvik
Emilia Holmström, Nelly Holtegaard och Gabriela Ahlvik studerar på Axxells merkonomlinje i Ekenäs. Linjen flyttar till Karis i höst på grund av sparkrav. Holtegaard måste då pendla mellan internatet i Ekenäs och studierna i Karis. Merkonomstuderande Emilia Holmström, Nelly Holtegaard och Gabriela Ahlvik Bild: Yle/Anna Hellberg Axxell,Raseborg,Ekenäs,Merkonom,utbildning,yrkesutbildning,Västnyland,gabriela ahlvik

En del studeranden vid Axxell måste pendla mera i höst och det blir dyrare. Det konstaterar Nelly Holtegaard från Hangö som bor på internatet i Knipnäs i Ekenäs. Hon studerar på merkonomlinjen som flyttar från Ekenäs till Karis i höst.

Nelly Holtegaard börjar pendla mellan internatet i Ekenäs och studierna i Karis i höst. Det blir så eftersom utbildaren Axxell flyttar alla utbildingar från Ekenäs till Karis på grund av sparkrav.

Hyresavtalet med Kustregionens utbildningsfastigheter sägs också upp vilket betyder att Axxell inte längre hyr internaten på Stabsgatan i Karis. De som vill bo på internat hänvisas till Knipnäs i Ekenäs där det också finns internat.

"Det är mest synd om andra"

Nelly Holtegaard tycker ändå inte mest synd om sig själv trots att hon på måndag morgnar först ska åka från Hangö till internatet i Ekenäs och sedan vidare till studierna i Karis.

Det finns alltid de som har det värre.

- Det blir speciellt mycket pendlande för dem som bor i till exempel Kimitoön och Dalsbruk. De ska till internatet i Ekenäs på måndag morgon, och så vidare till studierna i Karis. Sedan ska de åka fram och tillbaka mellan Karis och Ekenäs varje dag.

Ett stort och ståtligt gult hus som varit ett sjukhus och som nu hör till utbildaren Axxell.
Axxells internat i Ekenäs finns i Knipnäs. Där finns också utbildarens administration. Ett stort och ståtligt gult hus som varit ett sjukhus och som nu hör till utbildaren Axxell. Bild: Yle/Marica Hildén Raseborg,axxell internat knipnäs

Holtegaard konstaterar att kostnaderna kommer att öka, men att de studerande kanske börjar samåka i stället.

Åker hellre hem till Hangö än till internat i Ekenäs

Hangöborna Gabriela Ahlvik och Emilia Holmström studerar till merkonomer i Ekenäs, men de har valt att bo hemma. De får längre väg till studierna i höst, men även Ahlvik och Holmström inser att det finns de som har det sämre.

- En del måste byta buss för att komma till skolan i Karis. Vi Hangöbor har det ändå inte lika illa, utan får bara 20 minuter längre skolväg. Men skoldagen blir längre och det blir dyrare.

Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis.
Axxell i Karis finns på båda sidor om Bangatan. Utbildaren Axxells byggnader på var sin sida om Bangatan i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén bangatan karis,Raseborg

Gabriela Ahlvik och Emilia Holmström räknar i höst med att starta hemifrån strax efter klockan 7 och så är de hemma i Hangö vid 17-tiden.

- Vi flyttar ändå inte till internatet i Ekenäs. Då måste man ju pendla mellan Karis och Ekenäs, så det är lika bra att åka hem till Hangö.

Nelly Holtegaard tror att det blir väldigt trångt på internatet i Knipnäs i höst då internatet i Karis stängs och de som inte bor hemma flyttar till Ekenäs.

- Det finns ingen skild avdelning för flickor och pojkar, så alla delar duschar och toaletter. En del kanske inte gillar det.

Rektor: Alla torde få plats i Knipnäs

Cirka 25 studeranden bor på internatet på Stabsgatan i Karis. I Knipnäs i Ekenäs bor det mellan 30 och 40 studeranden.

Lena Johansson som är rektor för Axxell i Karis säger att det torde finnas plats för alla i Knipnäs i höst.

- Just nu är en del av internatet i Ekenäs uthyrt till Kårkulla samkommun, men det finns plats åt alla studeranden då Kårkulla hittar nya lokaler. Vi kan också hyra Novias studentbostäder.

Lena Johansson konstaterar att övervakningen av internaten blir bättre då alla studeranden bor på samma plats i Knipnäs.

- I Ekenäs har vi övervakning hela natten, det har vi inte i Karis. Så på det sättet sker det en förbättring.

Avigt beslut som sparar pengar

Johansson medger att det är ett avigt beslut som Axxell fattat då man säger upp hyresavtalet för internaten.

- Det är ändå bättre att spara 100 000 euro om året på det här sättet än att skära i mängden lektioner eller öka gruppstorlekarna.

Ett rätt så stort gult hus där elever i Axxell i Karis bor på internat.
Internatet på Stabsgatan i Karis. Ett rätt så stort gult hus där elever i Axxell i Karis bor på internat. Bild: Yle/Marica Hildén axxell karis,Raseborg

Axxell kan spara i hyreskostnaderna genom att ha internatet på ett ställe. Axxell sparar också i lönekostnader då man kan samordna internatövervakarna.

Nya internat i Karis?

Det är oklart hur situationen med internat ser ut i framtiden.

Utbildaren vill helst bli av med Knipnäsfastigheten eftersom den är ekonomiskt betungande. Hyresavtalet med staden ingicks 2006 och är i kraft till den 31 december 2035. Hyran för fastigheten vid Fågelsången kostar Axxell omkring en halv miljon euro om året.

Tänk om fastigheten säljs, vad händer då med dem som bor på internatet?

Lena Johansson säger att hon skulle bli jätteglad om Knipnäs säljs, även om det leder till nya utmaningar då boendet måste lösas.

- Vi kan säkert hyra Novias studiebostäder som ägs av samma fastighetsbolag som äger byggnaderna vid Bangatan, Raseborgsvägen och Stabsgatan.Vi måste helt enkelt hitta en lösning och det ger oss också en möjlighet att börja från noll.

Axxells rektor Lena Johansson vid sitt skrivbord.
Axxells rektor Lena Johansson. Axxells rektor Lena Johansson vid sitt skrivbord. Bild: Yle/Anna Hellberg Axxell,Raseborg,Västnyland,utbildning,Ekonomiska nedskärningar,ekonomi,Rektor

Johansson säger att internaten i så fall finns i Karis.

- Jag vill inte spekulera i var internatet kunde finns i Karis. Men det finns också personer som gärna hyr ut bostäder på den privata marknaden, så det är kanske inte skolan som behöver lösa problemen.

Mycket bidrag ledde till långt Knipnäskontrakt

Frågan om varför Axxell har ett så långt kontrakt för Knipnäs går tillbaka till en tid då allt såg ekonomiskt ljusare ut.

Det var Ekenäs stad som köpte Knipnäs gamla sjukhus av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Staden sålde sedan fastigheten till ett bolag som nu ägs till 85 procent av Raseborgs stad och till 15 procent av Axxell.

En av dem som var med då avtalet mellan Ekenäs stad och Yrkesinstitutet Sydväst slogs fast var Henrik Lindholm som då var styrelseordförande för Ab Utbildning Sydväst. Yrkesinstitutet Sydväst var en del av Ab Utbildning Sydväst och yrkesinstitutet blev sedan Axxell.

Lindholm förklarar att det fanns ett klart behov av lokaler för studeranden på den tiden, därför behövdes Knipnäs.

- Vi behövde också internat och det behövdes plats för vuxenutbildningar.

Henrik Lindholm
Henrik Lindholm var med då kontraktet för Knipnäs skrevs under. Henrik Lindholm Bild: YLE/Malin Lindholm lindholm henrik,Raseborg

Lindholm konstaterar nu att ingen då kunde förutspå att den statliga finansieringen av utbildningar skulle sjunka så drastiskt som den gjort de senaste åren.

- Det är beklagligt att se hur regeringen handskats med stödet till utbildningen, det har sjunkit med 15-20 procent de senaste åren.

"Staten öste in pengar"

Hur känns det att vara en av dem som skrev under ett kontrakt som gör att Axxell är i blåsten i dag?

Henrik Lindholm säger att det är ledsamt att läget är så här i dag.

- Men då fanns det inga tecken på svårigheter. Staten öste in utbildningspengar på alla nivåer.

Lindholm har inget direkt svar på hur Raseborgs stad och Axxell borde gå till väga för att lösa problemet med avtalet om Knipnäs.

- Jag vet att staden försöker hjälpa till med att hitta hyresgäster. Alla vinner på att hitta en lösning.

Styrelseordförande: Försäljning den klokaste lösningen

Raseborgs stad gör en hel del för att underlätta bördan för Axxell. Det säger Anders Walls som är ordförande för Raseborgs stadsstyrelse och samtidigt styrelseordförande för fastighetsaktiebolaget Knipnäs.

Det som Raseborgs stad bland annat gör är att ha en del av stadens förvaltning i Knipnäs medan man väntar på att kunna flytta in på Ekåsenområdet.

- På kort sikt försöker vi fylla huset med hyresgäster, det minskar på Axxells hyreskostnader. På lång sikt är det försäljning av Knipnäs som gäller. Det skulle vara den klokaste lösningen, säger Walls.

SFP-politikern Anders Walls.
Anders Walls, stadsstyrelsens ordförande i Raseborg och styrelseordförande för fastighetsaktiebolaget Knipnäs. SFP-politikern Anders Walls. Bild: Yle/Tove Virta Raseborg,anders walls

Styrelsen för bolaget planerar att öka amorteringsgraden för lånen. Walls anser att det blir lättare att sälja ett bolag som inte har så stora lån.

En försäljning tar i alla fall lång tid, det är inte lätt att hitta någon som vill köpa en fastighet som Knipnäs. Walls vill inte heller spekulera i vilket pris Raseborgs stad kunde gå med på vid en försäljning.

- Vi ska i alla fall se om avtalet kan skrivas om och förkortas.

Vad vill Axxell?

Walls säger att staden Raseborg nu vill höra vad Axxell vill göra.

- Är det avtalets längd som är problemet eller är problemet att de hyr så stor del av byggnaden? Vi ska lyssna på deras önskemål och sedan diskutera hur vi löser det. Staden vill att Axxell mår bra eftersom det är en stor arbetsgivare.

Axxell i Karis

Axxell grundades den 1 augusti 2008 av Västra Nylands yrkesskola, Yrkesinstitutet Sydväst, Lappfjärds folkhögskola, Finns folkhögskola, Cityfolkhögskolan, Kuggomskolan och Åbolands folkhögskola/Språk- och turisminstitutet.

Senare kom också Karis Kurscenter (1.1.2009) och Åbolands yrkesinstitut (1.1.2010) med i Axxell.

Vägen till att bli yrkesutbildaren Axxell var rätt lång och krävde sina eldsjälar. Jan Nybom var rektor för Yrkeshögskolan Sydväst och var med och fusionerade andra stadiets utbildningar till Axxell.

Sedan blev Jan Nybom vd för Axxell Utbildning och drev igenom nybygget vid Bangatan i Karis. Bo Nyman var Axxells förvaltningschef och var också en ledande kraft bakom bygget i Karis.

Takten var snabb för den nya utbildaren: Redan i slutet av augusti 2008 var det klart att man ville samla sina funktioner under samma tak. Man siktade på tomter som fanns på bägge sidor av Bangatan nära järnvägsstationen i Karis.

Axxell nybygge
I juni 2010 hade Axxells bygge på Bangatan i Karis kommit så här långt. Axxell nybygge Bild: Yle/Sofia Ekblom axxells nybygge,Raseborg

På hösten ett år senare godkände stadsfullmäktige den nya detaljplanen som möjliggjorde bygget.

Raseborgs stad och VR sålde tomter till Axxell som inledde bygget 2010. Tanken var att en skola vid järnvägen skulle locka studerande från andra orter och att det skulle var enkelt att pendla till och från skolan.

Bolaget Axxell Utbildning Ab upprätthåller skolan. Bolaget leds av en styrelse. Stefan Johansson är vd.

Svenska folkskolans vänner r.f., Svenska småbruk och egna hem Ab samt Raseborgs stad är ägare i bolaget.

Det är Anna Hellberg, praktikant på Social- och kommunalhögskolan, som intervjuat merkonomstuderandena.

Läs mera:

Studieorten Ekenäs bara krymper

För 30 år sedan var Ekenäs en viktig studiestad med flera självständiga yrkesskolor, mycket fritidsverksamhet och ett pulserande nattliv. I dag är situationen en annan.