Hoppa till huvudinnehåll

Det behövs ett mirakel för att rädda Dalwire i Dalsbruk

Industrihall med stålrullar.
Industrihall med stålrullar. Bild: Yle/Monica Forssell dalwire

Det går knappast att rädda tråddrageriet i Dalsbruk, tror vd Arto Mustonen. Anställda hoppas att nygrundade Dalsbruks fabrik kan skapa nya jobb.

Stämningen på tråddrageriet FNsteel Dalwire i Dalsbruk är inte på topp men med tanke på omständigheterna, är den överraskande god. Den åsikten står Kjell Bärling, produktionsansvarig, för.

- Det kom ju inte som någon överraskning då det gått dåligt för oss en längre tid redan.

Man med industriverksamhet i bakgrunden.
Kjell Bärling. Man med industriverksamhet i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell kjell bärling

Den 20 april inleddes samarbetsförhandlingarna på fabriken och hela personalen på cirka 20 personer berörs.

Enligt vd Arto Mustonen ser det mörkt ut.

- Utan stora investeringar kan vi inte fortsätta.

Så om det inte görs stora investeringar kommer Dalwire alltså då att läggas ner?

- Man får inte fatta ett sådant beslut förrän förhandlingarna är slutförda men det är ganska sannolikt att ett sådant beslut fattas om det inte sker ett mirakel som bidrar till att vi får pengar någonstans ifrån, svarar Mustonen.

Hamnen inger bara lite hopp

Hittills har den holländska ägaren Homberg Investment inte visat intresse för att investera i fabriken i Dalsbruk.

Bolagets fabrik i Hjulsbro i Sverige producerar också, liksom fabriken i Dalsbruk, spännlina och det har istället satsats pengar på fabriken i Sverige.

Beskedet om att Valsverksholmen äntligen sålts och att hamnen i och med hamnen i Dalsbruk snart öppnar är positivt men inger ändå inte något stort hopp.

- Förstås om vi kan använda hamnen så får vi vårt råmaterial mycket billigare. Hade hamnen öppnats för fem år sedan hade läget kanske nu varit helt annorlunda. Jag tror inte att det räcker med att hamnen öppnar, säger Mustonen.

Hamnen i Dalsbruk stängde i och med att stålbolaget FN-steel gick i konkurs. Dalwire är ett dotterbolag till det konkursdrabbade bolaget men har hittills inte direkt berörts av konkursen.

Stora investeringar skulle behövas

Enligt Mustonen har man vid Dalwire i Dalsbruk gjort allt man kunnat för att spara på kostnaderna. Det som ändå påverkat fabrikens framtidsutsikter mest av allt är att maskinparken är gammal och den borde förnyas.

Ägaren har ändå inte tyckt att förutsättningarna för fortsatt verksamhet i Dalsbruk är så goda att det lönar sig att investera i Dalsbruk.

- Jag hoppas på ett mirakel men man måste vara realist, säger Mustonen. Det är svårt at tro att det händer något positivt.

Vd för Dalwire, Arto Mustonen.
Arto Mustonen tror inte att samarbetsförhandlingarna slutar lyckligt. Vd för Dalwire, Arto Mustonen. Bild: Yle/Monica Forssell arto mustonen

Anställda hoppas på nya jobb inom metall

De anställda är väl medvetna om det svåra läget. Det som ändå inger en strimma av hopp är att Valsverksholmen nu inte längre är i FN-steels konkursbos händer och att metallindustrin i Åboregionen har kraftig medvind.

- Vi får ju hoppas att någon är intresserad av att starta något nytt i hallarna i Dalsbruk. Här finns kunnig personal och utrymmen. Förstås kräver det nya maskiner men vi hoppas på någonting sådant, säger Kjell Bärling.

- Att rädda Dalwire kan vara svårt men förhoppningsvis blir det nya arbetsplatser på udden. Där kanske vi har chanser att söka nya jobb, säger Bärling.

Merparten av Dalwires anställda är i 30-40 års åldern och många har familj och huslån, berättar Bärling.

Hallarna på Valsverksholmen töms som bäst

Det var fredagen den 28 april som beskedet kom om att FN-steels konkursbo säljer industriområdet i Dalsbruk åt bolagen Ab Dalsbruks Fabrik Oy, företaget DB Marina och Kimitoöns kommun.

Några dagar senare kom beskedet om att Saloföretaget Seaport Logistics tar hand om hamnen i Dalsbruk och att den snart kommer att öppna.

Gammal tegelbyggnad.
Hallar och byggander töms nu på Valsverksholmen för attt skapa utrymme åt nya företag. Gammal tegelbyggnad. Bild: Yle/Monica Forssell Dalsbruk,fn-steel

Kenneth Nordell, som tidigare jobbade för FN-steels konkursbo och före det som driftschef vid FN-steel, är nu anställd som försäljningsansvarig vid nygrundade Dalsbruks Fabrik.

Han är också medlem i bolagets styrelse och försöker skapa förutsättningar för företag att hyra in sig i hallarna och skapa nya arbetsplatser i Dalsbruk.

- Första skedet handlar nu om att sälja inventarierna i hallarna. En del av materialet auktioneras ut på nätet och i slutet av maj kommer en auktion på ort och ställe i Dalsbruk att ordnas, berättar Nordell och tillägger att det troligen blir någon auktion också på sommaren.

Stängsel med port till fabriksområde.
Stängsel med port till fabriksområde. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Bland lösöret finns oljor, truckar, en traktor, verktyg och så vidare.

Man har också kontakt med människor inom valsverksbranschen i hela världen för att försöka sälja den stora, 300 meter långa valsningslinjen.

- Vi vill ju skapa utrymmen som företagare med sysselsättande effekt vill hyra, säger Nordell.

Det man ändå inte i första taget säljer är de bearbetningsmaskiner som finns i en del hallar.

- En del av våra hallar var ju mekaniska verkstäder. Bearbetningsmaskinerna i hallarna kommer inte i det här skedet att säljas utan vi hoppas hitta någon som är intresserad av både maskinerna och utrymmena och på det sättet få en bra start, berättar Nordell.

Företag har redan varit och tittat

Trots att det inte gått många dagar sedan affären blev klar, har många redan visat intresse för utrymmena.

- Vi har jobbat hårt och vi är mycket nöjda med den feedback som vi har fått och också det intresse som finns. Många seriösa potentiella köpare och hyresgäster har redan varit i kontakt så för tillfället ser det bra ut!

Varvarbetare.
Varvsindustrins tjocka orderbok kanske ynglar av sig också i Dalsbruk. Varvarbetare. Bild: STX Europe skeppsvarv

Det är inte heller omöjligt att det drag som bilindustrin i Nystad och varvsindustrin i Åbo för tillfället har kanske också kommer att gynna Dalsbruk.

- Några har redan varit och tittat och en av dem som varit och tittat är underleverantör till en underleverantör inom varvsindustrin. Så nog hoppas vi ju att det drag som finns i Åbotrakten ska synas också här, säger Nordell.

Man med gamla industribyggnader i bakgrunden.
Kenneth Nordell. Man med gamla industribyggnader i bakgrunden. Bild: Yle/Monica Forssell kenneth nordell

Alltför höga förhoppningar och kanske framför allt höga förhoppningar som infrias snabbt, vill Nordell ändå varna för.

- Det ska vi ju komma ihåg att skulle det här vara en guldgruva så skulle ju någon ha köpt det för länge sedan men här finns ett gäng som är hårt engagerade i det här, tror på det här, ser en framtid och tror på att det här ska bli något bra för ägarna men framför allt för hela samhället, säger Nordell.

Dalsbruks fabrik Ab

  • Ägs av flera olika parter
  • I styrelsen: Mats Johansson (ordförande), Wilhelm Liljeqvist, Petri Järvinen, Kenneth Nordell och Mårten Nurmio.
  • Vd: Göran Eriksson.