Hoppa till huvudinnehåll

Finland blir ordförandeland för Arktiska rådet

Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart.
Bilden är tagen i Arktis. Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart. Bild: Corbis/Yle nordpolen,fish eye objektiv

På onsdag inleds Arktiska rådets möte i Fairbanks i Alaska. Finland representeras av utrikesminister Timo Soini.

Under mötet träffas utrikesministrar från de olika länderna i Arktiska rådet för att diskutera problemen kring Arktis.

Samtidigt inleder Finland sin 2-åriga period som ordförande för arktiska rådet. Ordförandeskapet flyttas vidare med två års mellanrum. Senast var det USA som hade uppgiften, nu står Finland i tur.

Enligt utrikesministeriet kommer Finland att betona vikten av att genomföra klimatavtalet från Paris och beakta FN:s mål för hållbar utveckling i samarbetet i den arktiska regionen.

Internationellt ministermöte i Finland

Ordförandeskapet för med sig en hel del möten som ska ordnas i Finland de närmaste åren. Ordförandeperioden avslutas i maj 2019 med de arktiska staternas utrikesministermöte.

Arktiska rådet har åtta medlemsstater:
Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, Ryssland, USA

Dessutom har följande länder observatörsstatus:
Frankrike, Indien, Italien, Japan, Kina, Nederländerna, Polen, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Tyskland

Även Arktiska ekonomiska rådet möts i Fairbanks. Rådet har som uppgift att ge Arktiska rådet rekommendationer i ekonomiska frågor.

Arktiska ekonomiska rådet har valt finländaren Tero Vauraste till ordförande. Till vardags är Vauraste vd för Arctia Oy.

Läs mera:

Kampen om det svarta guldet i Arktis

Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.