Hoppa till huvudinnehåll

Kataja har matchboll i dag – andra FM-guldet på lut

Michael Pounds (till vänster) försöker vända finalserien.
Michael Pounds (till vänster) försöker vända finalserien. Michael Pounds (till vänster) försöker vända finalserien. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Michael Pounds,Salon Vilpas Vikings,Salo,basketboll,Korisliiga

Joensuulaget Kataja leder över Salon Vilpas i herrarnas basketfinal med 3–1 i matchsegrar. På onsdagskvällen har Kataja sin första matchboll. Det ska Michael Ponds och hans Vilpas-kamrater försöka sätta stopp för.

Tills vidare har matchserien varit rätt jämn, men i tre matcher av fyra har Kataja lyckats dra det längre strået. Tre av finalerna har slutat med högst sex poängs marginal, det är bara i en – final nummer två – som Kataja lyckades dra upp en skillnad på hela 25 poäng.

"Ett kast avgör"

Att det är Vilpas mot Kataja i finalen var ingen högoddsare med tanke på att Salolaget vann grundserien strax före Joensuuklubben.

Michael Pounds i Vilpas säger att allt hänger på så lite.

– Det är ett kast som avgör. I första matchen fick Kataja en anfallsretur som de satte in. Därför leder de 3–1. Om det hade gått förbi vore ställningen 2–2, funderar Pounds.

"Helt ok räcker inte"

Vilpas har inte ännu hittat sin bästa form i finalserien och Pounds medger att laget kan förbättra rejält.

– Vi har spelat helt ok. Men helt ok räcker inte i de här matcherna, säger Pounds.

Det är framför allt i returerna som Vilpas blivit efter Kataja. Där har speciellt Katajas Daniel Mullings och Kervin Bristol skaffat en hel del extra anfall åt sitt lag.

Dessutom har Kataja i sina led den inhemska basketligans kanske bästa spelare i Teemu Rannikko. Rutinerade Rannikko satte hela 29 poäng i den fjärde finalen och gav ytterligare tio passningar som ledde till poäng.

– Teemu straffar genast om vi gör något misstag. När vi har spelat disciplinerat och försvarat som ett lag så har vi fått bukt med honom, säger Pounds.

Kändisfarsan

Pounds har tills vidare inte vunnit FM-guld – i prisskåpet finns för tillfället två FM-silver och ett FM-brons. En bit alltså till hans legendariske far Larry Pounds som vann fyra finska mästerskap i Kotka.

– Vi spelar för att vinna mästerskapet. Det är alla spelares mål oberoende av serie. Vore otroligt fint att vinna här i Salo, säger Pounds.

Kataja jagar sitt andra FM-guld – 2015 vann klubben sitt hittills enda mästerskap. Silver har det blivit sex gånger, senast 2014. Oberoende av hur det går i finalen blir medaljen Vilpas Vikings första.

Finalserien:

02.05. Vilpas - Kataja 74-75
04.05. Kataja - Vilpas 86-61
06.05. Vilpas - Kataja 76-74
07.05. Kataja - Vilpas 96-90

Den femte matchen spelas i Salo med matchstart klockan 18:05. Matchen visas på Yle TV2 samt på refereras på Yle Puhe.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport