Hoppa till huvudinnehåll

Man dog efter att polisen tagit fast honom i Vanda – ingen förundersökning behövs

Polis vid polisbil.
Polisen misstänks inte för brott i fallet där en 30-årig man dog efter att polisen tagit fast honom i Vanda i januari. Arkivbild. Polis vid polisbil. Bild: Yle/Lotta Sundström Polis,poliser,polisfordon,polisen i åbo

I slutet av januari påträffade polisen en 30-årig man i en bil som stannat på Vichtisvägen i Vanda. Mannen sprang ut på körfältet, men polisen tog snabbt fast honom. Mannen dog kort efter det.

Åklagarämbetet i Helsingfors har gjort en förutredning i fallet och meddelar att ingen förundersökning behövs. Enligt förutredningen ledde polisens agerande inte till att mannen dog. Det finns inte heller orsak att misstänka polisen för något brott.

Polisen försökte använda pepparsprej och elchockvapen för att stoppa mannen, men polisen lyckades inte rikta sprejen eller vapnet mot mannen. Enligt dödsorsaksutredningen ledde användandet av maktmedel inte till att mannen dog.

Häradsåklagaren Kreetta Mäki-Kahra vid åklagarämbetet i Helsingfors kan inte kommentera dödsorsaken.

- Dödsorsaken är hemlig information, så jag kan inte kommentera det. Det enda jag kan säga är att polisens agerande inte hade med dödsorsaken att göra, säger Mäki-Kahra.

I förutredningen har man hört poliser som var på plats då incidenten ägde rum. Dessutom har man hört en utomstående person.