Hoppa till huvudinnehåll

Maria Turtschaninoff får Svenska kulturfondens stora pris

Maria Turtschaninoff.
Maria Turtschaninoff erhåller Svenska kulturfondens stora kulturpris år 2017. Maria Turtschaninoff. Bild: Lehtikuva Maria Turtschaninoff,Svenska kulturfonden

Svenska kulturfondens stora kulturpris på 20 000 euro tillfaller i år författaren Maria Turtschaninoff. Därutöver belönas sex andra aktörer som gjort en extraordinär insats på utbildningens och kulturens område.

Varje år uppmärksammar Svenska kulturfonden ett antal personer som gjort en extraordinär insats på utbildningens och kulturens område genom att dela ut pris.

Stora kulturpriset

Svenska kulturfondens stora kulturpris på 20 000 euro tillfaller i år författaren Maria Turtschaninoff med följande motivering:

"Maria Turtschaninoff, författare och legendväverska, har skapat världar där naturens sånger, världarnas andar och flickors starka röster vävs samman till storslagna berättelser om det uråldriga och tidlösa.

Marias lyriska språk leder läsaren längs stigar kantade av såväl fantastiska varelser som ämnen och problematik som tydligt resonerar i allas verklighet – kärlek, syskonskap, identitet och att våga gå dit ingen annan gått.

Det fantastiska och mytiska blir en sprakande fond för de stora frågorna som berör oss alla, oberoende av ålder och sammanhang.

Turtschaninoffs flickor, kvinnor och kvinnomän har tagit steget långt utanför den finlandssvenska sfären och fyllt ett tomrum i såväl sin egen genre som inom litteraturen i allmänhet.

— För mig betyder det här priset först och främst en erkänsla för finlandssvensk barn- och ungdomslitteratur. Jag tycker det är oerhört viktigt som en markering. Den finlandssvenska barn- och ungdomslitteraturen är livskraftig och har en oerhört stor bredd, säger Maria.

På samma villkor

— För mig personligen betyder det mycket att det här är ett kulturpris, inte ett pris speciellt för ungdomslitteratur. Att pristagaren ifjol var Märta Tikkanen är ju en ära.

— Vi som skriver för en yngre publik kan mycket väl diskutera litteratur på samma villkor som de som skriver för så kallad vuxenpublik och som talar om litteratur i allmänhet. Det är samma frågor , samma teman och samma problem vi tampas med. Behandla ungdomsböcker som en naturlig del av vår litteratur. Det skulle vara mycket viktigt med tanke på framtidens läsare, för läser inte barn och unga idag så finns det ingen som läser den där vuxenlitteraturen sen.

Maria Turtschaninoff har sedan debuten år 2007 utkommit med sex fantasyromaner och ett läromedel i historia.

År 2014 tilldelades hon Finlandia Junior-priset för romanen Maresi – Krönikor från Röda klostret. Romanen har sålts till 18 länder, utkommit i lättläst version och ska även bli film.”

Svenska kulturfonden delar också ut fyra pris på 10 000 euro var till:

Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran vid Vasa stad för hennes målmedvetna arbete i att stödja språkutvecklingen hos barn i dagisålder.

Journalisten Tom Kankkonen vid Yle för hans förmåga att ge röst åt civilbefolkningen i konfliktdrabbade områden.

Folkmusikern Marianne Maans som har skapat ett personligt uttryck med tvärkonstnärliga inslag från dansens och bildkonstens värld.

Tom ”Riddo” Ridberg som är en eldsjäl inom scenkonst- och musiklivet i Åboland.

Anita och Nils Meinanders pris för medicinsk forskning på 6 000 euro tillfaller Radio X3M:s program ”Sex & Sånt” för deras viktiga arbete med att informera om sex, sexualitet och annan livskunskap med både humor och sakkunskap.

Erna Tauro-stipendiet på 4 000 euro tilldelas skådespelaren och musikalartisten Simon Häger som tagit sig an vitt skilda roller i produktioner på olika svensk- och tvåspråkiga scener, och som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för sexuella minoriteters rättigheter.

Gruppbild på Kulturfondens pristagare 2017. På bilden finns Simon Häger, Isa Mårtenson, Dan Granqvist, Tom Ridberg, Marianne Maans, Maria Turtschaninoff och Tom Kankkonen.
Övre raden från vänster: Simon Häger, Isa Mårtenson, Dan Granqvist och Tom Ridberg. Nedre raden från vänster: Marianne Maans, Maria Turtschaninoff och Tom Kankkonen. Gruppbild på Kulturfondens pristagare 2017. På bilden finns Simon Häger, Isa Mårtenson, Dan Granqvist, Tom Ridberg, Marianne Maans, Maria Turtschaninoff och Tom Kankkonen. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski Simon Häger,Marianne Maans,Maria Turtschaninoff,Tom Kankkonen,tom ridberg

Läs mera:

Sex & Sånt kammar hem storvinst

Yle X3M:s långkörare Sex & Sånt belönas med en prissumma på 6000 euro. Programmet har i drygt 15 år vänt in och ut på alla sexrelaterade frågor som finlandssvenska ungdomar ställt och fortfarande ställer sig.

Artikeln har kompletterats med kommentarer av Maria Turtschaninoff

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.