Hoppa till huvudinnehåll

Politiker rasar mot förlorad dygnetruntvård av psykiskt sjuka barn på VCS

Pojke som spelar fotboll.
Arkivbild. Pojke som spelar fotboll. Bild: Yle/Emmi Bergvik vasa

Det är helt huvudlöst och sista ordet är inte sagt än, säger Gösta Willman (SFP), fullmäktigeordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt. Han syftar på att dygnetruntvården av psykiskt sjuka barn på Vasa centralsjukhus (VCS) föreslås dras in.

Den dagliga verksamheten på den barnpsykiatriska polikliniken får dock fortsätta.

Det är ofta fullsatt på barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus, i år har man även barn i kö. Att regeringen vill lägga ner avdelningens dygnetruntplatser ses inte med blida ögon.

Gösta Willman säger att han reagerade med bestörtning när han fick höra om saken.

- Jag tycker att det är helt huvudlöst att ett sjukvårdsdistrikt med 180 000 invånare ska förlora sex övernattningsplatser för akut psykiskt sjuka barn, säger Willman.

Gösta Willman.
Gösta Willman Gösta Willman. Bild: Yle/Jukka Tyni gösta willman

Willman har också svårt att se hur sex övernattningsplatser kan vara en så betydande inbesparing att den måste göras.

Närheten och språket går förlorat

Willman förstår att man kan centralisera den typ av vård som planeras månader på förhand. Men dygnetruntvården för akut psykiskt sjuka barn är inte en typ av vård man planerar, påpekar han.

- Det här är också en typ av vård där språket och svenskan är det viktigaste, förutom medicinerna. Närheten till de anhöriga är också det viktigt, man kan inte tänka sig att anhöriga ska börja vara veckotal i Åbo eller Helsingfors. Jag tycker att man har missat fokus.

Willman påminner om att när man inledde arbetet med social- och hälsovårdsreformen hette det att närservicen var det viktigaste, att folk skulle få vård nära sig själv.

- Om de några barn som det här gäller ska skickas till Åbo eller Helsingfors är det inte rätt. Jag tror inte att det här kommer att bli slutresultatet.

Sista ordet är inte sagt

Willman är övertygad om att det här inte är klappat och klart ännu och att det går att se till att Vasa centralsjukhus inte förlorar de sex övernattningsplatserna för akut psykiskt sjuka barn.

- Jag skulle säga att det här är en sådan sak som via kamp kommer att falla på sin egen orimlighet.

I förordningen om centraliseringen av bland annat olika typer av kirurgiska ingrepp såg det som helhet rätt bra ut för Vasa centralsjukhus i den meningen att det inte är mycket man förlorar.

- Det tror jag är en följd av den kamp som har varit gällande den omfattande jouren, säger Willman.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten