Hoppa till huvudinnehåll

Sandberg: Valresultatet syns i hur posterna förhandlades i Åbo - men den gamla maktaxeln lever delvis kvar

Kandidatlistor längs Aurabron i Åbo under kommunalvalet.
Kandidatlistor längs Aurabron i Åbo under kommunalvalet. Bild: Yle/Nora Engström Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Åbo stadshus,Åbo,partier

Platserna i stadsstyrelsen och nämnderna blev klara på tisdagen. Samlingspartiet leder stadsstyrelsen medan De gröna håller i ordförandeklubban i stadsfullmäktige.

- Min första reaktion var att man har eftersträvat någon typ av Salomonisk dom. Man har sett till att alla får vara med och det har man gjort exempelvis genom att utöka antalet platser i styrelsen och genom att utöka antalet viceordförandeposter i fullmäktige. Både Centern och SFP kommer in i styrelserummet och in bland presidieposterna. Det säger Siv Sandberg, forskare vid Åbo Akademi.

Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi
Siv Sandberg. Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi Bild: Yle/Monica Forssell siv sandberg

SFP kommer alltså att dela en styrelseplats med Centern, så att bägge partier innehar styrelseplatsen under två års tid. Partierna delar också posten som fjärde viceordförande i stadsfullmäktige.

Två platser i styrelsen kan vara en besvikelse för Vänsterförbundet

De gröna klättrar i hierarkin i och med att partiet blev näst störst i kommunalvalet. Även Vänsterförbundet gick framåt i valet.

- De grönas valframgång syns i att de får ordförandeposten i stadsfullmäktige och får flera nämndordförandeskap. Vänsterförbundet fick lika många platser i fullmäktige som SDP, men det här ger ändå inte en full utdelning för Vänsterförbundet.

-Socialdemokraterna har tre platser i styrelsen och Vänsterförbundet får två platser. Det är säkert en besvikelse för partiet, samtidigt kompenseras det här med ordförande- och viceordförandeposter i nämnder, fortsätter Sandberg.

Enligt Sandberg reflekteras SDP:s valförlust inte så mycket i fördelningen av poster.

Åbo stads vapen på en talarstol
Åbo stads vapen på en talarstol Bild: Yle/Andy Ödman åbo stadsfullmäktige

- Den syns inte så mycket som man kunde tänka sig. Den gamla axeln med Samlingspartiet och SDP blir faktiskt fortfarande ganska stark i stadsstyrelsen. Det blir 7 platser av 14 för den gamla makten, så den lever tydligen kvar.

Styrelseplats viktig för SFP - ger insyn i vad som är på gång

SFP behöll sina tre mandat i stadsfullmäktige och fick också en delad plats i stadsstyrelsen, en post som partiet delar med Centern. Att få en plats i stadsstyrelsen är mycket viktigt för mindre partier, säger Sandberg.

- Stadsstyrelsen är spindeln i nätet i en kommun. Där får man veta vad som är på gång i nämnder och sektioner. Ett litet parti har inte platser och insyn i alla nämnder. Genom att ha en stadsstyrelseplats kan man reagera om det är nåt som gäller svenska frågor i Åbo.

Bild: Yle/ Nora Engström stadsstyrelsen i åbo

- Man kommer åt att påverka frågor då man sitter i stadsstyrelsen, som sammanträder oftare än fullmäktige gör. Stadsstyrelsen har också ansvar för de ekonomiska ramarna och det är viktigt för alla partier att vara med och påverka. Därför en ödesfråga för SFP, säger Sandberg.

Inför valet meddelade SFP:s Ulla Achrén att partiet är intresserat av att samarbeta med Centern, Kristdemokraterna och Samlingspartiet.

- Jag tror att det är lättare för mindre partier att samarbeta med andra mindre partier. SFP har också en lång tradition att samarbeta med Samlingspartiet. Det är klart att det är en lockande tanke att samarbeta med De gröna, men de är nu ett hungrigt parti med stark intern konkurrens. Därför var den här konstellationen lättare för SFP, fortsätter Sandberg.

"Nu är man mer ödmjuk och öppen"

Nu, i och med den nya maktuppdelningen, kommer inte heller det så kallade Åboavtal att fortsätta. Avtalet har framför allt utgjort en ekonomisk ram för partiernas samarbete under den gångna valperioden. Men till exempel Vänsterförbundet och Sannfinländarna har inte omfattat Åboavtalet.

Bild: Yle/Andy Ödman stadsfullmäktige

- Jag tror att förhandlingsresultatet visar att man är mer ödmjuk och öppen för att hitta olika konstellationer och att de större partierna inte kör över de mindre partierna, utan man behöver dem. Det uppstår troligen också en större öppenhet då allt inte är så spikat i och med att Åboavatalet faller bort.

- Makten söker också nya former under den här perioden. De yngre politikerna tilltalas inte så mycket av kompromiss- eller avtalspolitiken. Vem som blir ordförande för fullmäktige och styrelsen har en stor betydelse, säger Sandberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland