Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktet vill minska antalet operationer vid Åbolands sjukhus

Hjärtkirurger opererar
Sjukvårdsdistriktets planer kan betyda problem för operationerna vid Åbolands sjukhus. Hjärtkirurger opererar Bild: Yle/Sofi Nordmyr hjärtkirurger

Sjukvårdsdistriktet omorganiserar sin operationsverksamhet och det kan få följder för Åbolands sjukhus.

Tvisten bottnar i sjukvårdsdistriktets planerade omorganiseringar av operationsverksamheten vid sjukhuset i Vakka-Suomi och Loimaa.

Tidigare var det tänkt att operationerna som gjorts där skulle ha flyttats till Åboland sjukhus men nu anser sjukvårdsdistriktet att det finns juridiska hinder med bland annat dejourverksamheten och väljer därför att rata Åbolands sjukhus till fördel för sjukhuset i Salo.

Planerna kan hota sjukhusets verksamhet

Om sjukvårdsdistriktets planer genomförs som planerat kan antalet operationer vid Åbolands sjukhus sjunka drastiskt redan år 2018 och det här kan också riskera sjukhusets öppenvård.

Direktionen för Åbolands sjukhus har ingen förståelse för distriktets planer och brådska och beslöt på sitt möte på onsdagen att fortsätta förhandlingarna med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i konstruktiv anda för att hitta en lösning som kunde fungera för alla.

Enligt direktionen för Åbolands sjukhus bör man ta en time-out med planerna och invänta följderna av social- och hälsovårdsreformen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland