Hoppa till huvudinnehåll

Strand: Österbottningarnas kamp för sjukhuset ger resultat

Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Arkivbild från manifestationen för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa. Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Vasa centralsjukhus,Manifestation,demonstration

I dag onsdag överlämnas medborgarinitiativet för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus till riksdagens talman Maria Lohela. Medborgarinitiativet samlade 67 422 underskrifter.

Det är riksdagsledamot Joakim Strand (SFP), Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP) och huvudförtroendeman Kim Berg(SDP) som överräcker medborgarinitiativet.

- Vi kommer aldrig att sluta kämpa för den omfattande jouren för vi ska inte vara andra eller tredje kedjans sjukhus. Vasa centralsjukhus är Finlands bästa centralsjukhus och det ska utvecklas ytterligare, säger Strand.

Joakim Strand
Joakim Strand Joakim Strand Bild: Yle/Roger Källman Joakim Strand

Lång kamp

I slutet av januari inleddes medborgarinitiativet för att behålla den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Ett initiativ som på en månad samlade de 50 000 namn som behövs för att riksdagen ska behandla det.

I mars avslutades initiativet på grund av att fler namn inte behövdes. 18 lådor med papper med drygt 67 000 namn kördes till Helsingfors och Befolkningsregistercentralen för granskning.

- Om man ser på hur många underskrifter vi har samlat procentuellt av befolkningen så motsvarar det ungefär en miljon i Helsingforsregionen och det kommer vi att framhålla, säger Strand.

Kampen har redan gett resultat

I fredags kom Social- och hälsovårdsministeriets utkast till hur kirurgin i hela landet ska centraliseras. Vasa centralsjukhus verkar komma lindrigt undan och enligt förslaget borde inga förändringar ske inom kirurgin på Vasa centralsjukhus.

Enligt Strand är det österbottningarnas engagemang som har påverkat gränserna för de kirurgiska ingreppen

- Hade inte folk aktiverat sig mycket hade man nog försökt försvaga vårt centralsjukhus. Nu täcktes man inte göra det. Men när staten i framtiden igen måste dra åt kranen är det viktigt att vi är ett av de tolv sjukhusen som har omfattande jour, säger Strand.

Enligt Strand kommer medborgarinitiativet att behandlas i riksdagen redan torsdagen den 18 maj.

- Sjukhusfrågan har diskuterats i närmare två år och kampen har lyft fram mycket annat från vår region så det kan komma mycket positivt ur det här ännu, säger Strand.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.