Hoppa till huvudinnehåll

Två nya snökanoner ska hjälpa snöläggningen vid Öjberget

Skidliften på Öjberget står stilla trots frost på marken.
Öjberget har haft brist på snö de senaste åren. Skidliften på Öjberget står stilla trots frost på marken. Bild: Yle/Sofi Nordmyr öjbergets skidcenter,Skidlift,skidliftar

Snöläggningen vid Öjberget i Vasa har i flera år dragit ut på tiden. Nu ska man låna två nya snökanoner till nästa vinter i hopp om att kunna förlänga säsongen.

Fritidsnämnden i Vasa diskuterade Öjbergets framtid på sitt möte på onsdag. Enligt Marko Heinonen, (Saml.) ordförande för nämnden, finns det inga planer på att lägga ner verksamheten.

- Kort sagt kan vi säga att vi inte är på väg att köra ner verksamheten vid Öjberget, i stället ska vi utveckla och förbättra den, konstaterar han.

15 000 kubik konstsnö krävs

För snöläggning av tre backar vid Öjberget krävs det 15 000 kubik konstsnö, men det dåliga köldläget i Vasa de senaste åren har försvårat tillverkningen av konstsnö.

Dessutom har snöläggningen försvårats av det kommunala arbetskollektivavtalet, då arbetstagarna ska informeras om att gå på arbetsskift senast 24 timmar innan snöläggningen inleds.

Nu är tanken att utveckla processerna i verksamheten så att man snabbare och effektivare kan komma igång med snöläggningen, Två nya snökanorer ska också hjälpa till.

- Alltid när det är minusgrader så borde man ha snökanonerna i gång, det är det viktigaste. De nya kanonerna borde göra det möjligt, eftersom de är lite effektivare och de går att använda i lite högre temperaturer också.

De senaste åren har backarna öppnats i slutet på januari, men i vinter kom man igång först i mitten av februari.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten