Hoppa till huvudinnehåll

TVO: Komponenterna som har använts vid Olkiluoto 3 är säkra

Reaktorbygge vid kärnkraftverket i Olkiluoto.
Projektet med Olkiluoto 3 börjar vara inne på slutrakan och nästa år förväntas reaktorn producera el. Reaktorbygge vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Bild: TVO olkiluoto

De komponenter som används vid reaktorbygget av Olkiluoto 3 håller måttet och är enligt Industrins Kraft, TVO, säkra.

Strålsäkerhetscentralen, Stuk, bad TVO om en utredning efter att det hade uppdagats stora säkerhetsbrister i de komponenter som har tillverkats vid det franska företaget Le Creusots fabrik och som har använts av Areva.

Kontrollrummet i Olkiluoto 3.
Säkerhetstesterna vid Olkiluoto 3 visar att komponenterna som använts håller måttet. Kontrollrummet i Olkiluoto 3. Bild: Yle/Peter Petrelius olkiluoto 3,kärnkraftverk,Kontrollrum (Industri),Areva

Det franska energibolaget Areva gick sommaren 2016 ut med uppgifter om att det finns risk att det i Frankrike och på andra håll i Europa har använts komponenter vars dokumentation varit bristfällig eller rentav förfalskad.

Problemen vid fabriken misstänks ha pågått i tiotals år.

Viktiga komponenter för säkerheten

De tekniska komponenterna som har tillverkats vid Le Creusots fabrik är viktiga med tanke på reaktorsäkerheten.

För att Olkiluoto 3 någonsin ska få grönt ljus och kunna inleda elproduktionen krävde Strålsäkerhetscentralen en grundlig utredning av komponenterna och att de har testats ordentligt.

Nästa år kan reaktorn stå färdig

Tidtabellen för Olkiluoto 3 har dragit ut på tiden och det var tänkt att den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Euraåminne skulle ha producerat el redan 2009.

Kärnkraftverket i Olkiluoto, reaktor 3.
Bygget av Olkiluoto 3 har kantats av problem och förseningar. Kärnkraftverket i Olkiluoto, reaktor 3. Bild: Yle/Peter Petrelius Olkiluoto kärnkraftverk,olkiluoto 3,Olkiluoto-3

På grund av förseningar förväntas produktionen inledas först 2018.

Tillverkaren Areva och beställaren Industrins Kraft, TVO, har stämt varandra och kräver varandra på miljardbelopp på grund av förseningarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland