Hoppa till huvudinnehåll

USA-expert om Comeys avsked: Det finns en stark rädsla inom Vita huset just nu

Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA.
Oscar Winberg i tv-nytts studio. Winberg är doktorand i allmän historia vid Åbo Akademi, med specialintresse för USA. Bild: Yle oscar winberg

Något som motsvarar det händelseförlopp som utspelat sig i USA under det senaste dygnet, då president Donald Trump sparkade FBI-direktören James Comey mitt under pågående Rysslandsutredning, har vi inte sett sedan Watergate. Det säger USA-forskaren och historikern Oscar Winberg.

Tidigare presidenten Richard Nixon avskedade personen som ledde utredningen om Watergateaffären, som senare tvingade Nixon att avgå som president.

Watergateaffären

  • I juni 1972 greps fem män vid ett inbrott i Demokratiska partiets högkvarter i Watergatebyggnaden i Washington.
  • President Richard Nixons regering förnekade all kännedom om inbrottet
  • Småningom stod det klart att Vita huset var djupt involverat.
  • Journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward vid Washington Post nystade upp härvan.
  • Via en hemlig, centralt placerad källa (”Deep Throat”) kunde journalisterna visa att flera av presidentens ledande medarbetare var inblandade - både i bakgrunden till inbrottet och i tidigare smutskastningskampanjer mot demokraternas ledande kandidater inför presidentvalet.
  • Ingenting tydde på att president Nixon personligen haft kännedom om själva inbrottet
  • Senare framgick det av bandinspelningar i Vita huset att Nixon beordrat medarbetare att hindra undersökningar och sopa igen alla spår.
  • President Nixon tvingades avgå i augusti 1974.

Källa: Nationalencyklopedin

Winberg tror att utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalskampanjen i USA definitivt skapar oro inom Trumps stab.

- Den förre FBI-direktören vittnade, bland andra, i kongressen gällande Rysslandsutredningen. Det kan jag se som en orsak till att det här händer nu, säger Winberg.

Trumps avgång "absolut en möjlighet"

Om det visar sig finnas fog för misstankarna om att Ryssland har blandat sig i presidentvalet i USA kan det få tunga konsekvenser för Donald Trump och det politiska styret i Washington.

- Det är väldigt allvarligt. Det är ett hot mot själva idén om den amerikanska demokratin om en utländsk makt kan komma in och blanda sig. Det kommer definitivt att kasta en skugga över demokratin i USA för lång tid framöver. I synnerhet därför är det viktigt att utreda vad som egentligen har hänt och hur.

Kan det till och med innebära att Donald Trump måste lämna Vita huset, såsom Nixon måste efter Watergate?

- Absolut är det en möjlighet. Det här agerandet måste ses som att det finns en stark rädsla inom Vita huset just nu.

Övervägde att sparka för flera månader sedan

Beslutet att ge James Comey sparken kom på tisdagen. Den ursprungliga orsaken som anges är hanteringen av utredningen av Hillary Clintons e-post.

På onsdagen meddelade Vita huset att Trump under de senaste månaderna hade förlorat förtroendet för Comey.

- Presidenten hade förlorat förtroendet för Comey, justitiedepartementet hade förlorat förtroendet, kongressledamöter gjorde det klart att de förlorat förtroendet och – viktigast av allt – FBI hade förlorat förtroendet för direktör Comey, sade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.

USA:s president Donald Trump i Vita huset
Donald Trump. USA:s president Donald Trump i Vita huset Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,USA:s president,handelspolitik,North American Free Trade Agreement

Enligt Vita huset har Trump övervägt att ge Comey sparken ända sedan han tillträdde som president.

Tidpunkten för avskedet anses vara illa valt, eftersom Rysslandsutredningen fortfarande pågår. Det stärker misstankarna mot Trump.

Tidningen New York Times rapporterade på onsdagen att Comey för bara en vecka sedan ansökt om mer resurser för Rysslandsutredningen, en aspekt som enligt tidningen väcker ytterligare misstankar hos kritikerna.

Vita huset uppger att man inte känner till huruvida Comeys begäran om mera pengar och personal vägde in i Trumps beslut att ge honom sparken.

FBI-chefen James Comey har kommenterat utredningen av Clintons e-post vid flera tillfällen, bland annat i kongressförhör
James Comey FBI-chefen James Comey har kommenterat utredningen av Clintons e-post vid flera tillfällen, bland annat i kongressförhör Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Presidentvalet i USA 2016,James B. Comey,FBI (artist)

Vita huset: Ingen oberoende åklagare behövs

Kritiken mot Trumps beslut att säga upp FBI-direktören har kommit från både republikaner och demokrater.

De flesta demokratiska senatorerna i kongressen kräver att en oberoende åklagare utses för att driva Rysslandsutredningen vidare.

Vita huset meddelade på onsdagen att en oberoende åklagare inte behövs.

Källor: Reuters, Yle

Oscar Winberg intervjuades av Christian Forsberg