Hoppa till huvudinnehåll

Wasa Station fick grönt ljus i stadsstyrelsen

Arkitektens bild av Wasa Stations torn där hotellet ska inhysas.
Arkitektens bild av Wasa Stations torn där hotellet ska inhysas. Bild: Arosuo Arkkitehdit Oy. wasa station,hotell,Lemminkäinen

Vasa stadsstyrelse ser ingen orsak att i det här skedet stoppa Wasa Station-projektet. Nu går ärendet vidare till fullmäktige.

- Det är ju klart att det kostar lite, men i det här skedet är riskerna så små att det inte finns någon orsak att inte gå vidare, konstaterar styrelseordförande Seppo Rapo (Saml).

Vasas andel i projektet kommer att ligga på dryga 50 miljoner euro, som i stort sett skulle finansieras med lånade pengar. På mötet tillkom därför ett tillägg där styrelsen förutsätter att avtalsparterna ser noga på hur man kan få ännu mera extern finansiering till evenemangscentret.

- Stadens framtidsutsikter är inte så ljusa om man ser på skuldsättningen. Det kommer ju tiotals miljoner euro mera skuld i och med det här projektet, säger Rapo.

Rapo konstaterar också att det här beslutet inte betyder att projektet förverkligas, det här är bara ett steg vidare i processen.

Planerar för framtiden

Enligt styrelseledamoten Barbro Kloo (SFP) var det väldigt viktigt att fatta ett beslut, så att man kan gå vidare med diskussionerna.

- Det är klart att det finns risker i det här projektet, men samtidigt måste man höja blicken och tänka på att vi planerar för framtiden. Det här ger mycket mervärde till Vasa stad som man inte kan mäta i euro och cent, säger hon.

Kloo ställer sig positiv till att Wasa station kommer att stå klar om några år.

- När jag frågat skattebetalare och medborgare i Vasa stad, om vi ska förverkliga ett sådant här projekt, så har jag alltid fått ett väldigt positivt mottagande och min uppfattning är nog den att det finns en positiv inställning till det här projektet.

Nu går projektet vidare till fullmäktige som behandlar ärendet på måndag.