Hoppa till huvudinnehåll

Åk hundra år tillbaka i tiden och träffa alla stånden på Hertonäs gård

Pigan (Helena Laxén) öppnar en grind för skolbarn som deltar i ett skådespel.
Pigan (Helena Laxén) öppnar en grind för skolbarn som deltar i tidsresan. Pigan (Helena Laxén) öppnar en grind för skolbarn som deltar i ett skådespel. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,grind,staket,allmogestil,skolelever,skådespel,hertonäs gård

En kall novembermorgon 1917, två dagar efter att arbetarrörelsen utlyst storstrejk i storfurstendömet Finland. Där börjar årets tidsresa på Hertonäs gård, som blivit ett populärt inslag i fjärdeklassarnas historieundervisning.

I herrgårdsmiljö får eleverna träffa många olika karaktärer, vissa fiktiva, vissa faktiska.

Regissör Anne Sandström poserar framför Hertonäs gård.
Tidsresans regissör Anne Sandström. Regissör Anne Sandström poserar framför Hertonäs gård. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,tidsresan

- Med på resan finns bland annat herrgårdens ägare Johan Bergbom. Sen träffar vi också på präster, borgare, arbetare och en adelsdam. Så alla fyra ständer är representerade, berättar Anne Sandström från dramaföreningen DOT som står bakom tidsresan.

Den interaktiva föreställningen tar cirka två timmar och sker till stora delar utomhus.

- Lite synd på vädret förstås, men det passar ju bra in i pjäsens tidsanda, säger Sandström i majsnöfallet.

Bilder:

Två röda musikanter (Satu Wendell och Olli Liljeström) försöker få skolbarnen med i sången.
Två röda musikanter (Satu Wendell och Olli Liljeström) försöker få skolbarnen med i sången. Två röda musikanter (Satu Wendell och Olli Liljeström) försöker få skolbarnen med i sången. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,skådespel,skolelever,Rödgardister,propaganda,agitatorer,tidsresan
Edvin Eliasson (Elias Edström) tilltalar en barnaskara framför Hertonäs gård, med en piga i bakgrunden.
Den unge borgaren Edvin Eliasson (Elias Edström) har anmält sig som frivillig till jägarrörelsen. Pigan (Helena Laxén) beundrar honom på avstånd. Edvin Eliasson (Elias Edström) tilltalar en barnaskara framför Hertonäs gård, med en piga i bakgrunden. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,skolelever,skådespelare,skådespel,interaktiva verk,tidsresan
Nina Gran och Fabian Silén poserar i sina roller som fröken Lindholm och pastor Petrell i en tidig 1900-talsmiljö.
Skolfröken Lindholm (Nina Gran) vill se ett bättre samhälle i snabb takt, medan pastor Petrll (Fabian Silén) uppmanar till lugn. Nina Gran och Fabian Silén poserar i sina roller som fröken Lindholm och pastor Petrell i en tidig 1900-talsmiljö. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,tidsresor,skådespelare,1917,skolfröken
Rokokomöblemang på Hertonäs gård.
Såhär bodde herrskapet inne på herrgården. Rokokomöblemang på Hertonäs gård. Bild: Yle / Ted Urho Hertonäs gård,rokoko,herrgårdar,tidsresan
Vimpeln vajar över Hertonäs gård.
Ovanför Hertonäs gård vajar vimpeln. Vimpeln vajar över Hertonäs gård. Bild: Yle / Ted Urho Vimpel,Hertonäs gård,herrgårdar,fasader,balkonger,bostadshus,byggnader,hertonäs gård