Hoppa till huvudinnehåll

Biltillverkaren Valmet Automotive vill få in foten på elbilsmarknaden

Valmet Automotives fabrik i Nystad,  bilden är en flygbild.
Valmet Automotives fabrik i Nystad, bilden är en flygbild. Bild: Valmet Automotive Inc automotive

Nu byggs en ny enhet som utvecklar litiumbatterier intill bilfabriken i Nystad.

Enheten ska skräddarsy batterier till elbilar och utveckla prototyper. Till en börjar tillverkas cirka tusen bilbatterier per år i Nystad.

Valmet Automotive förutspår att elbilsmarknaden kommer att öka i framtiden och att efterfrågan på batterier till eldrivna fordon ska ta fart.

För tillfället tillverkar bilfabriken i Nystad Mercedes-Benz A-serie och GLC-stadsjeep. GLC-modellen görs också som en hybridversion.

Valmet samarbetar redan med en kinesisk batteritillverkare

Chefen för Valmet Automotives elbilsenhet, Jyrki Kylä-Kaila, tror att bilfabriken i Nystad också kommer att tillverka elbilar i den nära framtiden. Fabriken har erfarenhet av elbilsproduktion för märken som Fisker och THINK. Vid fabriken tillverkades också tidigare golfbilar av märket Garia.

I Våras köpte Valmet Automotive internationella teknologiföretaget Semcons ingenjörsverksamhet i Tyskland. Verksamheten består främst av tjänster relaterade till prototyp- och testverksamhet.

I februari meddelade bilfabriken i Nystad att man börjar samarbeta med kinesiska batteritillverkaren CATL för att utveckla elektrisk kraftöverföring och bilbatterier för elbilar.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland