Hoppa till huvudinnehåll

Fader vår som är i himmelen, rappat vare ditt namn

Emmy Wikström från Tölö gymnasium.
Emmy Wikström från Tölö gymnasium. Bild: Yle/Peter Wikström nyhetsskolan

Det första man tänker när man hör ordet rap är kanske inte kristendom, utan något helt annat. En livsstil med droger, alkohol, sex och pengadyrkan kanske är mer relaterade till rapgenren.

Även om det ännu finns en hel del sådant så har faktiskt de största namnen inom modern rap skrivit mycket lyrik om deras tro och kristendom.

Grammyn för årets rapalbum 2017 och årets bästa nya artist 2017 gick till artisten som går under artistnamnet "Chance the Rapper". Chance, eller Chancelor Johnathan Bennett som han egentligen heter, är en öppet kristen Amerikansk rapartist.

Religiösa tankar har alltid funnits i rap musik eftersom genren handlar om att uttrycka sina tankar och åsikter. Även äldre rapartister som till exempel Tupac Shakur har behandlat ämnet men själv tycker jag att det dyker upp mer och mer i nyproducerad musik.

Han nämner Jesus och Gud i många av sina låtar, bland annat Blessings, All We Got och How Great vilka alla har väldigt starka gospelinslag. Han har nog även mindre religiösa låtar men ändå kan man nog märka ett tema igenom hela det prisvinnande albumet.

Låten "Blessings" (välsignelser) börjar med lovorden "I'm gonna praise Him, praise Him until I'm gone." Chance behandlar många viktiga ämnen i sina verser i "Blessings", bland annat Black Lives Matter-rörelsen och föräldraskap men framförallt hur han har blivit frälst och hur Gud styr hans steg.

Många andra rapartister har också behandlat detta tema. När man håller öronen öppna och faktiskt lyssnar på lyriken så märker man att många av dagens största namn inom rapmusiken har uttryckt sin tro i sina låtar. 

Kanye West.
Kanye West gjorde många kristna upprörda med sin låt "I Am a God". Kanye West. Bild: EPA / JUSTIN LANE Kanye West

Kanye West är en av de rapartister som mest nämner sin tro i sin musik. Han har också samarbetat med Chance the Rapper på låten "All We Got". Kanye har även beskrivit sitt senaste album som ett "gospel album med mycket svordomar" och albumet har faktiskt namngetts efter det spanska namnet för aposteln Paulus. West har också talat om Gud i tidigare verk till exempel i låten "Jesus Walks".

Hans låt "I Am a God" gjorde många kristna upprörda eftersom West säger att han är en gud. Lyriken har förklarats med bibelversen "Jag har sagt att ni är gudar, att ni alla är den Högstes söner" (Ps 82:6).

Så fastän Wests sätt att uttrycka sin tro i musiken inte är så rumsrent så är han nog ändå öppet kristen. I en intervju med "Vibe Magazine" berättar han att han tror att Gud är orsaken till hans framgång och att Gud leder West på vägen.

Chance the rapper är en rapartist.
Chance The Rapper är en öppet kristen rapartist. Chance the rapper är en rapartist. Bild: Wikimedia commons Chance the Rapper,rappare,rapartist

Kendrick Lamar är en annan rapartist som har uttryckt sin tro i sin musik fastän mycket av hans lyrik innehåller svärord och våldsamt språk. I introt till hans album "good kid, m.A.A.d city" hör man en bön där Lamar bekänner sina synder och sin tro.

Lord God, I come to you a sinner, and I humbly repent for my sins. I believe that Jesus is Lord. I believe that you raised Him from the dead. I will ask that Jesus will come into my life and be my Lord and Savior. I receive Jesus to take control ofmy life that I may live for Him from this day forth. Thank you, Lord Jesus, for saving me with your precios blood. In Jesus' name, Amen.― rapparen Lamar i introt till albumet Good Kid, m.A.A.d city

Annat än detta väldigt tydliga yttrande finns budskapet med ibland annat låten Alright, där Kendrick förklarar att i Guds händer klarar man sig. I låten "Faith" behandlar han också tro och religion.

Kendrick Lamar
Strunta i allt som heter religion, säger rapparen Kendrick Lamar. Kendrick Lamar Bild: EPA / ADAM WARZAWA Kendrick Lamar

- Tro på en Gud, Det är bara en Gud. Strunta i allt som heter religion. Tro på en Gud och gör gott. Försök ditt bästa för att göra gott, vi är inte perfekta, säger Lamar i en intervju till en amerikansk webbsajt.

Det här är bara en glimt av alla religiösa hänvisningar i den moderna rapen. Religiösa tankar har alltid funnits i rap musik eftersom genren handlar om att uttrycka sina tankar och åsikter. Även äldre rapartister som till exempel Tupac Shakur har behandlat ämnet men själv tycker jag att det dyker upp mer och mer i nyproducerad musik.

Så döm inte hunden efter håren, substans kan hittas även i raplyrik.

Artikeln skriven av: Emmy Wikström, Tölö Gymnasium

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.