Hoppa till huvudinnehåll

The Freez från Ekenäs i MGP 2017: En styrka att vara många och olika

flickor som poserar i vardagsrum
Ellinor Kevin, Alexandra Lundin, Sofie Rosström, Josefina Saarinen och Ebba Lundström övar på att posera. flickor som poserar i vardagsrum Bild: Yle/Monica Slotte MGP Finland,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,the freez är ellinor kevin, alexandra lundin, sofie rosström, josefina saarinen och ebba lundström.

Den västnyländska gruppen skrev tillsammans låten Lys upp. Att få vara med i Melodi Grand Prix är en dröm som går i uppfyllelse.

The Freez från Ekenäs tävlar i MGP 2017.

Gruppen är en av 10 finalister och består av Alexandra Lundin, Ebba Lundström, Ellinor Kevin, Josefina Saarinen och Sofie Rosström.

Samtliga är femteklassare vid Seminarieskolan i Ekenäs i Raseborg och är 11 eller 12 år gamla.

Tillsammans är man starkare

Låten Lys upp kom till under fem träffar och tillsynes relativt smärtfritt:

- Sådär som man nu skriver en låt. Vi har gjort texten och musiken tillsammans, konstaterar flickorna som alla redan sysslar med musik i någon form och i olika sammanhang.

De sjunger alla i kör och stämsången löper bra. Vissa studerar också vid ortens musikinstitut.

Att skriva en låt tillsammans var nytt också om låtskrivandet i sig var bekant för en del av dem.

Var det något speciellt tema som inspirerade?

- Att veta att man är starkare tillsammans. Också om man är olika så kan man vara väldigt goda vänner. Man ska tro på sig själv.

flickor som poserar i vardagsrum
The Freez tävlar i MGP i höst. flickor som poserar i vardagsrum Bild: Yle/Monica Slotte MGP Finland,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,the freez är ellinor kevin, alexandra lundin, sofie rosström, josefina saarinen och ebba lundström.

Alexandra Lundin sätter sig ner vid pianot medan Sofie Rosström vant greppar mikrofonen. Josefina Saarinen spelar elgitarr, Ebba Lundström elbas och Ellinor Kevin trummor.

De musikaliska förebilderna är många och varierande och hittas främst inom modern musik och pop. Det är i högre grad enskilda låtar som fångar de här Ekenäsbornas intresse än specifika artister.

Nervöst men spännande

Att själva ställa sig på MGP-scenen i höst känns litet pirrigt men bra. Hittills har de följt med showen som publik i studion eller framför teven.

- Att nu få vara med själv är jättecoolt. Ännu känns det inte så nervöst men det blir säkert värre längre fram. Om man skulle ramla eller någonting.

Vad är det då som gör en vinnare, är det låten, artisten eller själva uppträdandet?

- Det viktigaste är att man har roligt själv. Och att man tycker om låten man spelar. Det är inte så viktigt vad andra tycker.

Hur ser förväntningarna ut? Kan medlemmarna i The Freez tänka sig en framtid inom musiken?

- Det skulle nog vara roligt att vinna och bli populär men att ha alla fansen efter sig kan bli besvärligt. Att hålla på med musik vore skoj men kanske hellre som hobby än som yrke.

Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras av FSU, Five Corners och Yle.

MGP ordnas för elfte gången i år. Finalen är den 23 september.

Läs mera:

The Freez: Finalist i MGP 2017

Fem Ekenäs-flickor beslöt sig för att göra en låt tillsammans.

Mer från programmet

Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv".
Vinnarna i MGP 2019 Valter & Asta står med ryggarna mot varandra och sjunger sin MGP-låt "Jag klarar mig själv". Bild: Jaakko Vuorenmaa MGP,Melodi Grand Prix,mgp 2020
Loke, Alvar och Wilson poserar självsäkert.
Loke, Alvar och Wilson poserar självsäkert. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,Wilson Harkke
Asta och Valter poserar med stora leenden.
Asta och Valter poserar med stora leenden. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,finalist,artist,asta sharma

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland