Hoppa till huvudinnehåll

Kankaanniemi: Jag har inte hotat någon

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi.
Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi. Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi. Sannfinländarna,Toimi Kankaanniemi,politiker i Finland

Toimi Kankaanniemi, som leder Sannfinländarnas riksdagsgrupp, bestrider uppgifterna om att den sannfinländska riksdagsgruppen skulle ha hotat dem som motsätter sig förvaltarregistret med avstängning.

- Inte har det varit tal om något sådant. Gruppen har inte fattat några beslut om det här och jag har inte hotat någon, säger Kankaanniemi

Enligt Kankaanniemi har inte heller någon av partiets riksdagsledamöter under gruppmötet meddelat att de inte skulle stå bakom gruppens beslut.

- Jag utgår från att sådana ledamöter inte finns, eftersom vår riksdagsgrupp beslutat att vi stöder det här nödvändiga lagstiftningen.

Flera polisledamöter i riksdagsgruppen har i offentligheten ändå meddelat sin avvikande ståndpunkt. Senast i dag har riksdagsledamoten och ordförandekandidaten Veera Ruoho meddelat att hon tänker rösta mot förvaltarregistret.

- Jag har inte blivit polis eller riksdagsledamot för att gynna brottslighet och skatteflykt. Det är den djupaste orsaken, sade Ruoho till Yle.

"Utgångspunkten är att alla står bakom förslaget"

Kankaanniemi medger att förvaltarregistret väckt frågor i den sannfinländska riksdagsgruppen, men utgångspunkten är enligt honom att alla gruppens riksdagsledamöter står bakom förslaget.

- Vi har ett sådant beslut, att riksdagsgruppen stöder det rätt så goda avtal som uppnåtts, som jag förhandlade fram med statsministern och finansministern i tisdags.

Hurdana följder kan det tänkas bli för riksdagsledamöter som röstar blankt?

- Inte tar gruppen ställning till det här på förhand, reglerna ska följas.

Ursprungligen var det meningen att riksdagen skulle rösta om propositionen på fredag, men riksdagen ställde in den planerade andra behandlingen av det omstridda förvaltarregistret i onsdags.

Behandlingen av ärendet fortsätter tisdag nästa vecka.

Källor: Yle uutiset, FNB

Läs mera:

Protesterande sannfinländare hotas av uteslutning

De omstridda förvaltarregistret verkar vara svårt att svälja för Sannfinländarna, trots allt. En del av ledamöterna, som är poliser till sitt civila yrke, vägrar fortfarande rösta för förvaltarregistret i riksdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes