Hoppa till huvudinnehåll

Ny forskning: En femtedel av fästingarna i Finland bär på borrelia

Forskare studerar fästingar.
Forskare studerar fästingar. Bild: ROBIN VAN LONKHUIJSEN fästingar,forskning

Den omfattande fästingforskningen som bedrivs vid Åbo universitet har gett ny information om spridningen av fästingar och fästingburna sjukdomar.

En femtedel av de fästingar som analyserats vid Åbo universitet visade sig bära på borreliabakterien.

Samma forskning visar också att betydligt färre fästingar bär på fästingburen hjärninflammation TBE. Endast 1,5 procent av de analyserade fästingarna bar på smittan.

Forskningen visar också att fästingar förekommer i hela Finland upp till södra Lappland. Cirka 2 000 fästingar av de 20 000 exemplar som skickades till universitetet sommaren 2015 har hittills analyserats.

Den vanligaste formen av borreliabakterien, Borrelia burgdorferi, hittades i 20 procent av de analyserade fästingarna. Förekomsten var aningen högre hos Taigafästingen, som inte förekommer i södra eller sydvästra Finland.

Borrelia miyamotoi, som är en relativt ny bakterie i Finland, hittades endast i sex stycken fästingar som analyserades. Bakterien kan orsaka så kallad Lyme-borrelios, men infektionen orsakar inte det kända ringformade utslaget kring bettet, vilket gör det svårare att identifiera en infektion.

Enligt Åbo universitet kommer fästingforskningen vid universitetet att pågå en lång tid framöver.

Forskningsresultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Emerging Microbes & Infections.

Läs mera:

Fästingar – kan du 5-5-regeln?

Hur ska man veta om ett fästingbett behöver kollas upp av en läkare eller inte? Infektionsläkaren Peter Klemets kommer med ett enkelt knep – den så kallade fem-fem-regeln.