Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Dödsföraktande flyktförsök uppstår allför lätt

Bilkrock med lyktstolpe
Arkivbild. Bilkrock med lyktstolpe Bild: Yle/Marcus Lillkvist vägolycka

Polisen är bekymrad över att farliga biljakter uppstår alltför lätt då bilister försöker fly undan polisen i rädsla för att bli fast för små förseelser.

Varje dag uppstår situationer på olika håll i landet då bilister ställer till med farliga biljakter i stället för att stanna på polisen uppmaning. De sker oftast under nätter och helger.

Den vanligaste orsaken att trampa på gasen och sticka är rädsla för att tvingas blåsa i alkometer eller för att bli fast för att köra utan körkort.

Utomstånde kan sväva i livsfara

Små förseelser som att köra utan bilbälte eller att bilen saknar någon viss utrustningsdetalj kan också leda till ett dödsföraktande rally, där både föraren själv, passagerarna och utomstående kan vara i livsfara.

Polisen påpekar att det är fullständigt onödigt att dra på sig ytterligare straff genom att fly. Att inte stanna på polisens uppmaning är redan det straffbart.

Till all lycka brukar flyktförsöken ändå sluta lyckligt, och ingen kommer till skada. Om olyckan är framme är det oftast den flyende föraren själv som råkar illa ut, säger polisen.

Polisen har laglig rätt att stoppa fordon, bland annat för att hindra brott.