Hoppa till huvudinnehåll

Protesterande sannfinländare hotas av uteslutning

riksdagsledamot, ledamot i Esbo fullmäktige
"Till min identitet är jag polis", säger Veera Ruoho (Sannf) riksdagsledamot, ledamot i Esbo fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan veera ruoho

De omstridda förvaltarregistret verkar vara svårt att svälja för Sannfinländarna, trots allt. En del av ledamöterna, som är poliser till sitt civila yrke, vägrar fortfarande rösta för förvaltarregistret i riksdagen.

I tisdags ledde ett gräl inom den sannfinländska riksdagsgruppen till att lagförslaget om förvaltarregistret drogs tillbaka. Också då var det poliserna inom gruppen som bromsade.

Grälet reddes upp och det såg ut som om Sannfinländarna var redo att rösta för förslaget. Men i dag var det dags igen.

Polisen vill åt skattesmitning

Lagen om förvaltarregister innebär att finländska bolag kunde registrera sina aktier via utländska värdepapperscentraler. Aktierna kan då förvaras i så kallade förvaltarregister, som gör att den enskilda ägaren kan döljas.

Och det är hemlighetsmakeriet som stör poliskåren. Det sägs hindra polisen att utreda till exempel skattesmitning.

Riksdagsledamot Veera Ruoho säger att hennes alternativ är att rösta mot lagen, hennes identitet är polisens.

- Jag har inte blivit polis eller riksdagsledamot för att gynna brottslighet och skatteflykt. Det är den djupaste orsaken. Om sannfinländarna upplever att det får regeringsbåten att gunga, så är jag redo att ta mitt ansvar.

Enligt Yles uppgifter hotas de som röstar emot förvaltarregistret till och med av uteslutning.

Kompromiss med skattemorot

Det kompromissförslag som i tisdags lades fram och som Sannfinländarna då verkade godta var att registret kopplas ihop med en sträng skatt, som skulle avskräcka folk att gömma sina aktieinnehav.

Enligt förslaget skulle de finländare som placerar via utländska register tvingas betala skatt på 50 procent av avkastningen.

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi sade i tisdags att skattelösningen sätter stopp för skattefusk, och att förslaget kan godkännas.